DuckDuckGo experimenteert met AI-gegenereerde zoekresultaten

duckduck go AI
Bron: DuckDuckGo

DuckDuckGo lanceert DuckAssist: een AI-assistent die het internet voor je afschuimt en de belangrijkste informatie voor je zoekopdracht verzamelt.

Generatieve AI is de trend van het moment. Na Microsoft’s Bing is DuckDuckGo de volgende internetdienst die experimenteert met AI-gegenereerde zoekresultaten. In een blog kondigt DuckDuckGo DuckAssist aan en stelt het de zoekfunctie ook onmiddellijk beschikbaar in alle versies van de browser.

De manier waarop DuckAssist werkt, is wel helemaal anders dan bijvoorbeeld Bing Chat. De tool is eerder een aggregator die op basis van je zoekopdracht op zoek gaat naar de beste informatiebronnen en die voor je samenvat. Er zijn dus geen chatfuncties en bijkomend kan je dus ook geen gezellige (of heel vreemde) babbel voeren met de AI-assistent in DuckDuckGo.

lees ook

Microsoft prostitueert ChatGPT in een trieste poging Bing van straat te krijgen

Wikipedia samenvatten

De tool wordt nu als bèta opengesteld voor alle DuckDuckGo-gebruikers. Geen wachtlijst, geen verplichting om van DuckDuckGo je standaardbrowser te maken, gewoon de browser openen en een zoekopdracht ingeven. Het woord ‘bèta’ impliceert wel dat er nog beperkingen bestaan.

Zo zal DuckAssist niet bij alle zoekopdrachten verschijnen. Dat gebeurt enkel bij zoekopdrachten die naar feitelijke informatie peilen. De informatie is nu nog voor ‘meer dan 99 procent’ afkomstig van Wikipedia, wat dus inhoudt dat DuckAssist eigenlijk gewoon relevante Wikipedia-pagina’s voor je samenvat.

duckassist duckduckgo
Bron: DuckDuckGo

Gabriel Weinberg vertelt aan TechCrunch dat DuckAssist nu nog bijna volledig afhankelijk is van wat op Wikipedia te vinden is om de informatie zo betrouwbaar mogelijk te maken. Honderd procent garantie kan daarvoor nog niet gegeven worden, vertelt hij daarbij. In de toekomst wil DuckDuckGo wel meer bronnen koppelen aan DuckAssist. Weinberg zegt ook dat DuckAssist de eerste van vele AI-features in de browser zal zijn.

Quo vadis Google?

Nu ook DuckDuckGo experimenteert met AI-gegeneerde zoekresultaten, zal de druk op Google alleen maar toenemen. Google ziet steeds meer concurrenten AI-functies toevoegen, waardoor de techreus op dit moment een beetje achter blijft. Met Bard heeft Google het antwoord in huis, maar een ongelukkige lancering heeft het momentum weggehaald. Google zal tijdens I/O 2023 in mei zeer waarschijnlijk uitpakken met groot nieuws rond artificiële intelligentie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home