Het Belgische AI-bedrijf ReBatch biedt een alternatief aan voor ChatGPT en traint een Nederlandstalig AI-model.
ReBatch heeft een Nederlandstalig taalmodel ontwikkeld dat kan wedijveren met ChatGPT, zonder grote investeringen te vereisen. Het model, Reynaerde 7B, is getraind met meer dan een half miljoen Nederlandse conversaties. Hiermee wil het bedrijf aantonen dat het mogelijk is om met beperkte middelen een hoogwaardig, Nederlandstalig taalmodel te ontwikkelen.
Nederlandstalig taalmodel
ReBatch, een AI-bedrijf uit Kontich, heeft een nieuw Nederlands open source taalmodel geïntroduceerd. Het model, Reynaerde 7B, is genoemd naar het beroemde middeleeuwse verhaal over de vos Reynaert. Het model is speciaal ontworpen om gerichte antwoorden te geven die aansluiten bij de Belgische en Vlaamse realiteit.
Door gebruik te maken van het open source model Mistral, ontwikkeld door een Franse start-up, heeft ReBatch Reynaerde 7B getraind met 500.000 automatisch gegenereerde conversaties. Dit maakt het mogelijk om een hoogwaardig taalmodel te creëren zonder enorme investeringen in infrastructuur.
Kloof verkleinen
Een belangrijk doel van ReBatch is om AI-oplossingen te ontwikkelen die onafhankelijk zijn van grote techbedrijven. Jorge De Corte, medeoprichter van ReBatch, benadrukt dat het bedrijf wil laten zien dat het mogelijk is om specifieke AI-modellen te trainen met beperkte middelen. Door het gebruik van eigen data kunnen organisaties gevoelige informatie in eigen beheer houden en zich beschermen tegen stijgende kosten en veranderende licenties.
lees ook
ChatGPT beantwoordt één op twee programmeervragen foutief
De Corte gelooft dat kleinere, domeinspecifieke modellen operationeel kunnen blijven zonder hoge kosten. Dit kan leiden tot resultaten die vergelijkbaar zijn met die van grote spelers zoals Microsoft. Op termijn verwacht De Corte dat de kloof tussen kleinere en grotere modellen zal verkleinen, en dat gerichter getrainde modellen zelfs betere resultaten kunnen opleveren.
ReBatch toont met Reynaerde 7B aan dat het mogelijk is om met beperkte middelen een hoogwaardig Nederlandstalig taalmodel te ontwikkelen. Dit kan een belangrijke stap zijn voor organisaties die op zoek zijn naar kostenefficiënte en onafhankelijke AI-oplossingen.