EU-antitrustchef waarschuwt Apple en Meta met onderzoek naar gewijzigde kosten en diskrediet van rivalen 

Uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie waarschuwde Apple en Meta in een interview met Reuters dat de nieuwe vergoedingsstructuur en het in diskrediet brengen van rivalen kan leiden tot onderzoek in het licht van de DMA.  

In een interview met Reuters waarschuwde EU-antitrustchef Margrethe Vestager Apple en Meta dat de nieuwe vergoedingen voor hun diensten mogelijk in strijd zijn met de Digital Markets Act (DMA). Gebruikers zouden hierdoor niet kunnen genieten van de voordelen van de DMA, dat als doel heeft meer keuzevrijheid te bieden. De naleving van de DMA zal door Europese toezichthouders gecontroleerd worden op basis van feedback van ontwikkelaars.  

Nieuwe vergoedingsstructuur

De nieuwe vergoedingsstructuur van Apple houdt een kerntechnologievergoeding in van 50 eurocent per gebruikersaccount per jaar voor grote app-ontwikkelaars, zelfs als ze geen gebruik maken van de betalingsdiensten van Apple. Dit veroorzaakte al snel kritiek bij concurrenten zoals Fortnite-maker Epic Games, en deed ook een lichtje branden bij Vestager.  

lees ook

Kleinere browsers profiteren vrijwel meteen van versoepelingen in iOS

“Er zijn dingen waar we grote belangstelling voor hebben, bijvoorbeeld als de nieuwe vergoedingenstructuur van Apple het de facto op geen enkele manier aantrekkelijk zal maken om de voordelen van de DMA te gebruiken. Dat soort dingen zullen we onderzoeken. ‘, zei ze aan Reuters in een interview. Daarnaast had Vestager ook haar bedenkingen bij de nieuwe vergoedingen van Meta, die eerder aankondigde dat het zijn maandelijkse abonnementskosten voor Facebook en Instagram bijna zou halveren van 9,99 euro naar 5,99 euro.  

Concurrenten in diskrediet

Tot slot waarschuwde Vestager alle bedrijven dat het in diskrediet brengen van concurrenten ook kan leiden tot onderzoek. Eerder waarschuwde Meta al dat de interoperabiliteit tussen apps van derden ten koste kan gaan van de veiligheid ervan. Wanneer derden verbinding maken met WhatsApp of Messenger, zijn zij ook verantwoordelijk voor de hosting ervan. Het bedrijf wou hiermee initiëren dat het gebruiken van apps van derden minder veilig zou zijn.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home