Apple beperkt ondersteuning appwinkels als je lang uit de EU reist

apple vs eu

Langer dan dertig dagen buiten de EU? Dan kan je iOS-applicaties die geïnstalleerd zijn via een third-party appwinkel niet meer updaten.

Apple lanceerde deze week iOS 17.4. De update is de start van een nieuw hoofdstuk voor het iOS-ecosysteem, in de Europese Unie althans. Onder druk van de DMA heeft Apple de deuren van zijn gesloten ecosysteem een beetje moeten openzetten. Een van de vernieuwingen is het toelaten van externe appwinkels in iOS, zodat gebruikers niet enkel aangewezen zijn op de App Store. Mobivention is zo’n third-party appwinkel die onmiddellijk na de uitrol van iOS 17.4 het levenslicht zag.

Ondanks de toegevingen, blijft Apple de touwtjes wel strak in handen houden. Zo moeten gebruikers die gebruik willen maken van third-party appwinkels, rekening houden met enkele voorwaarden. Die gelden vooral voor frequente reizigers. Eens en vooral moet de locatie van je apparaat in de Europese Unie staan om toegang te krijgen tot die externe appwinkels en moet je ook fysiek in het grondgebied zijn. Apple zweert dat het geen exacte locatiegegevens van apparaten verzamelt.

Reis je buiten de Europese Unie, dan perkt Apple de ondersteuning voor extern geïnstalleerde applicaties in. Na een periode van dertig dagen is het niet meer mogelijk om applicaties te updaten als die niet uit de App Store komen. Je kan de applicaties normaal gezien wel blijven gebruiken, maar een nieuwe versie installeren is pas mogelijk wanneer je weer terug bent van de reis.

Overstappen naar Android

Met het toestaan van externe appwinkels en betalingen is het huiswerk nog niet klaar voor Apple. In een document dat door The Verge openbaar gemaakt is, doet de iPhonebouwer toekomstige aanpassingen aan iOS uit de doeken, in het kader van de Europese wetgeving. In de loop van 2024 zou het mogelijk zijn om eenvoudiger vooraf geïnstalleerde systeemapplicaties te verwijderen, zoals de browser Safari.

Vanaf 2025 belooft Apple dan weer de overstap van iOS naar Android minder in de weg te liggen. Tussen de twee besturingssystemen wisselen, is nu nog een complexe aangelegenheid. Google lanceerde een Switch to Android-app om iOS-gebruikers te verwelkomen, maar daarmee kan je niet alle gegevens van je iPhone overzetten. Nu belooft Apple een applicatie te ontwikkelen die wel alle gegevens vrijgeeft.

Dat doet het bedrijf niet uit barmhartigheid, maar omdat de DSA stelt dat providers van digitale diensten het klanten zo eenvoudig mogelijk moeten maken om over te stappen naar andere aanbieders. Apple gunt zich nog wel even tijd om zich conform naar die regel op te stellen.

lees ook

Europese Digital Services Act gaat van kracht: wat betekenen de nieuwe regels voor jou?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home