7.800 jobs bij IBM vervangen door AI in de nabije toekomst

ibm

CEO Arvind Krishna verklaarde in een interview met Bloomberg dat IBM de pauzeknop indrukt wat betreft nieuwe aanwervingen, vooral op de departementen HR en boekhouding. Bedoeling is om die mogelijke jobs de komende jaren te vervangen door kunstmatige intelligentie, wat ongeveer 7.800 banen op de helling zou zetten.

AI komt globaal steeds prominenter in beeld. Dat geldt niet alleen voor studenten die ChatGPT inzetten voor hun volgende boekbespreking; de technologie heeft ook een steeds grotere impact op het bedrijfsleven. Bij IBM is er sprake van 7.800 jobs die de komende vijf jaar zouden verdwijnen, vervangen door kunstmatige intelligentie. Die veranderingen zouden het meest voelbaar zijn bij de departementen boekhouding en HR, goed voor ongeveer 26.000 werknemers. Volgens het interview dat CEO Arvind Krishna aan Bloomberg gaf, is het goed mogelijk 30 procent van zulke jobs de komende jaren worden vervangen door AI en automatisering.

Vooral taken als het verschuiven van personeel tussen departementen en de verificatie van nieuwe mensen zou binnenkort worden overgenomen door kunstmatige intelligentie, volgens Krishna. Voor meer complexe taken als evaluaties zou het toch zeker nog tien jaar duren vooraleer AI overneemt.

AI vs. jobs

Dit is niet het eerste bericht dat de opkomst van kunstmatige intelligentie linkt aan jobs die verloren kunnen gaan. Dropbox kondigde onlangs aan dat het bedrijf 500 ontslagen zou doorvoeren in een reorganisatie met als doel bij te blijven met de groei van AI. Volgens een recent rapport van de financiële groep Goldman Sachs zijn zelfs niet minder dan 300 miljoen jobs in gevaar door al dan niet via AI gestuurde automatisatie. Datzelfde rapport vermeldde echter ook wel dat kunstmatige intelligentie voor compleet nieuwe jobs kan zorgen, maar daar werd voorlopig niet dieper op ingegaan.

Personeelsbeleid bij IBM

De verklaringen van Arvind Krishna maken van IBM op dit moment wel één van de grootste spelers in tech die kunstmatige intelligentie linken aan (mogelijk) jobverlies. Het is ook geen splinternieuw gegeven meer, volgens een bericht van Fortune kon IBM sinds 2011 al een miljard dollar besparen door de implementatie van AI bij Human Resources.

Aanwervingen bij het computerbedrijf fluctueren de laatste tijd wel. Volgens Krishna is het tegenwoordig makkelijker om talent te vinden en werden er in het eerste kwartaal 7.000 mensen aangenomen. Maar in januari was er ook de aankondiging dat er 3.900 ontslagen zouden aankomen; Een cijfer dat zelfs nog kon oplopen.

Het meeste recente kwartaal bij IBM was winstgevender dan verwacht, dankzij een extra focus op uitgaven. Deels beïnvloed door de eerder vermelde ontslagen. Het doel zou twee miljard aan besparingen zijn tegen eind volgend jaar, volgens CFO James Kavanaugh. Dit is dus ongetwijfeld niet het laatste bericht over AI en jobs.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home