WhatsApp opent app voor andere chatdiensten

whatsapp iphone

WhatsApp accepteert zijn rol als ‘gatekeeper’ in de EU en lanceert eerste bètaversie waar je externe chatdiensten kan integreren.

Nadat een eerste melding voor third party chats verscheen in een vroege bèta vorig jaar, heeft WABetaInfo nu een eerste indruk gekregen van de dienst. In de lijst met chatberichten verschijnt er voortaan een aparte groep waar je alle externe chatberichten kan terugvinden.

Android-gebruikers moeten nog even wachten met testen, maar een beperkt groepje iPhone-apptesters heeft vandaag al wel de functie aan boord via TestFlight. De nieuwste versie, update 24.2.10.72, bevat de externe chats.

Indien de externe chatdienst gebruik maakt van end-to-end encryptie, dan moet WhatsApp dat protocol ook naleven.

De Europese Commissie heeft in het kader van de Digital Markts Act (DMA) zes poortwachters aangeduid. Dat zijn bedrijven die volgens de EU verantwoordelijk zijn voor zogenaamde kernplatformdiensten. Binnen de berichtplatformen staat er voorlopig enkel WhatsApp en Messenger als poortwachter. Apples iMessage wordt nog geanalyseerd om te zien of het ook op de lijst thuishoort of niet.

Een poortwachter moet zijn platform beschikbaar stellen voor derde partijen om een eerlijke concurrentiestrijd te garanderen. Wanneer ze daar niet in slagen, kan de commissie boetes opleggen tot tien procent van de wereldwijde omzet. In geval van herhaalde inbreuken kan dat zelfs oplopen tot twintig procent. De lijst met gatekeepers is trouwens niet definitief. De kans bestaat dat Europa in de komende maanden of jaren nog meer bedrijven als gatekeeper ziet.

Eerder deze maand kondigde WhatsApp nog aan dat het werkt aan een AirDrop-functie. Je kan ook voortaan spraakberichten versturen in Kanalen en polls opmaken. Beheerders van een kanaal zijn in staat om polls in de chat delen waarop volgers kunnen reageren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home