WhatsApp binnenkort beschikbaar op chats van derden 

whatsapp macOS

Naar aanleiding van het Digital Markets Act (DMA) voert WhatsApp een wijziging door. De chatdienst zal de binnenkort beschikbaar zijn op chats van derden.  

Eerder dit jaar kregen we al een sneakpeek te zien van de WhatsApp sectie ‘chats voor derden’. Gebruikers die deze functie inschakelen, zullen berichten van andere platforms in een nieuw gedeelte van hun inbox ontvangen. WhatsApp zal in de volgende maand meer details bekendmaken over hun plannen. Het DMA stelt wel dat dit gepaard moet gaan met de nodige beveiligingsmaatregelen met betrekking tot end-to-end-versleutelde berichten, wat nu reeds het geval is bij WhatsApp. 

WhatsApp opent zijn app voor derden

WhatsApp voert veranderingen door in het kader van de Digital Markets Act (DMA). De Europese Commissie heeft zes poortwachters aangeduid die verantwoordelijk zijn voor de zogenaamde kernplatformdiensten. WhatsApp en Messenger staan voorlopig op de lijst binnen de berichtenplatformen. 

Om aan de regels van het DMA te voldoen, voert WhatsApp wijzigingen door inzake de interoperabiliteit tussen andere berichtenplatforms. Dit gaat over tekstberichten, afbeeldingen, spraakberichten, video’s en bestanden die van persoon A naar persoon B worden verstuurd. Vanaf de wijziging zullen gebruikers in staat zijn om berichten te versturen naar contacten op WhatsApp via apps van derden, zoals bijvoorbeeld iMessage en Google Messages. 

Interoperabiliteit versus veiligheid

De grootste uitdaging binnen de verschuiving naar interoperabiliteit is veiligheid. Er worden zorgen geuit over de manier waarop Meta zijn berichten veilig en gecodeerd zal houden, wanneer deze geïntegreerd worden in andere diensten. 

Whatsapp wil dat de berichtendiensten waarmee het zal samenwerken, hetzelfde signaalprotocol gebruiken om berichten te versleutelen. Meta zou ook open staan voor apps die alternatieve encryptieprotocollen gebruiken, zolang ze maar kunnen bewijzen dat ze aan de beveiligingsnormen van WhatsApp voldoen.  

De deadline om te voldoen aan de regels binnen het DMA staat vast op 6 maart. Techgiganten zijn dus momenteel volop bezig met het doorvoeren van diverse wijzigingen om aan het DMA te voldoen. Zo gaven Google en Meta recent hun gebruikers de mogelijkheid om diensten met elkaar te ontkoppelen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home