Qualcomm integreert SOS-satellietdienst in Androidtelefoons

satelliet

Snapdragon Satellite maakt het mogelijk om noodberichten te versturen via het Iridium satelliet netwerk. De functie moet in de tweede helft van het jaar uitrollen.

Qualcomm kondigde Snapdragon Satellite aan tijdens CES 2023. Het tweewegs-satellietsysteem is de eerste in zijn soort voor premium smartphones. Snapdragon Satellite zal wereldwijde connectiviteit via het Iridium netwerk voorzien bij het versturen van tekstberichten. Qualcomm integreert de toepassing in de eerste plaats in het eigen vlaggenschip Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform.

Emergency SOS

De satellietondersteuning moet het mogelijk maken dat smartphonegebruikers overal ter wereld noodsignalen kunnen uitsturen. Dus ook in gebieden waar er geen klassieke dekking is van het telefoonnetwerk. Androidtelefoons zullen concreet in staat zijn om te dupliceren en uit te breiden naar Emergency SOS. Dat is de satellietdienst van Apple waarbij iPhone 14-modellen tekstberichten kunnen versturen naar en ontvangen van hulpdiensten.

Het ziet er naar uit dat Snapdragon Satellite zal beperkt blijven tot dezelfde noodberichten als bij Emergency SOS. De functie komt in de eerste plaats avonturiers ten goede die zich op plaatsen begeven waar geen telefoonnetwerk beschikbaar is. De smartphonetoepassing maakt gebruik van het weerbestendige L-bandspectrum van Iridium. “Robuuste en betrouwbare connectiviteit speelt een centrale rol bij premium-ervaringen. ”, zegt Durga Malladi van Qualcomm.

Uitbreiden naar andere toestellen

Qualcomm zal de toepassing, vanaf de tweede helft van 2023, in eerste instantie uitrollen naar premium smartphones. In een latere fase wil het bedrijf ook andere toestellen voorzien van de technologie. Naast telefoons kan Snapdragon Satellite uitbreiden naar laptops, tablets, voertuigen en IoT’s. Wanneer het ecosysteem groeit dan zullen er ook meer applicaties beschikbaar worden die gebruik maken van een optimale satellietconnectie.

De bedoeling is dat Snapdragon Satellite 5G NTN (Not-Terrestrial Networks) zal ondersteunen. Er zal ook een samenwerking plaatsvinden met Garmin voor het implementeren van de noodfunctie op de smartphones. “We kijken uit naar de samenwerking met Qualcomm en Iridium en verwelkomen de kans om onze bewezen satelliet dienst uit te breiden naar miljoenen smartphonegebruikers. Garmin ondersteunt jaarlijks duizenden SOS-oproepen en heeft ongetwijfeld al heel wat levens gered”, aldus Brad Trenkle van Garmin.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home