‘De sky is niet langer een limiet’: EU laat 5G-verbindingen op het vliegtuig toe

wifi op vliegtuig starlink

De Europese Commissie past de wetgeving aan rondom mobiele communicatie, waardoor 5G toegestaan wordt op het vliegtuig.

Europese luchtvaartmaatschappijen mogen 5G-verbindingen aanbieden tijdens de vlucht door een aanpassing in de wet. Zo wil de EU de uitrol van 5G aanmoedigen in lidstaten. GSMA, wereldwijde vertegenwoordiger van de mobiele providers, stelde recent nog in een rapport dat de uitrol van de technologie in Europa achterophinkt.

lees ook

GSMA: ‘Adoptie 5G gaat te traag in Europa’

Volgens de voorspellingen zou in 2025 nog maar 44 procent van de Europese bevolking toegang hebben tot 5G-technologie. De 5G-veiling werd in ons land net voor de zomer afgeklopt. Ooit had ons land de ambitie om Europese koploper te worden op het gebied van 5G, maar door politiek getreuzel loopt de uitrol nu net fel achter. Buiten enkele grote Vlaamse steden is de toegang tot 5G schaars, toont deze kaart van nPerf. In Wallonië is de situatie nog erger.  

In de lucht

“5G zal innovatieve diensten voor mensen en groeimogelijkheden voor Europese bedrijven mogelijk maken. De sky is niet langer een limiet als het gaat om de mogelijkheden van supersnelle connectiviteit met hoge capaciteit”, schrijft Thierry Breton, Europese commissaris voor de interne markt, in een verklaring.  

Luchtvaartmaatschappijen zullen aan boord een picocel moeten installeren. Het gaat om speciale netwerk-uitrusting die de connectie mogelijk maakt. Passagiers verbinden met de picocel, terwijl de uitrusting verbinding maakt met het netwerk op de grond via een satellietnetwerk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home