Linux 5.0 laat vooral verbeteringen zien op grafisch gebied

Er komt een nieuwe versie van het open source besturingssysteem Linux. Nieuwste versie Linux 5.0 werd vooral verbeterd op het gebied van de grafische stuurprogramma’s. De versie komt vanaf eind februari beschikbaar.

De nieuwste versie omvat onder meer ondersteuning voor AMD FreeSync, NVIDIA RTX Turing en Raspberry Pi Touch Display. Ook zouden Pi-bouwers met de nieuwe Raspberry Pi Touch-driver hun eigen tablets of slimme informatieschermen kunnen maken. Volgens coördinator Linus Torvalds, vanaf dag één betrokken bij de initiële ontwikkeling van de zogeheten Linuxkernel, moet men niets zoeken achter de verandering van versie 4.21 naar die van versie 5.0. Naar eigen zeggen ‘had hij geen vingers en tenen meer om mee te tellen’. Versie 5.0 was dus een logische, heldere stap.

Grafische verbeteringen

Toch zijn er volgens ZDnet wel degelijk significante veranderingen aangebracht in versie 5.0. Naast de al benoemde verbeteringen op het gebied van grafische stuurprogramma’s, meldt Torvalds in de Linux Kernel Maling List nog meer verbeteringen: “Ongeveer 50 procent heeft betrekking op drivers, 20 procent betreft architectuurupdates, 10 procent is tooling en de resterende 20 procent zijn aanpassingen op het gebied van documentatie, netwerken, bestandssystemen, header file-updates en kernel kerncode.” Iets wat de Linux coördinator zelf als niet echt bijzonder omschrijft.

Verder zou er sprake zijn van nóg een grafische verbetering. Linux 5.0 beschikt over een grotere versie van het lettertype van de Terminus-console. Dat is een niet te onderschatten ontwikkeling, gezien dit het lezen van het lettertype van een terminal veel eenvoudiger zou maken op HiDPI-schermen, zoals 4K-monitoren.

Daarnaast hebben Linux-ontwikkelaars het performance-probleem aangepakt, veroorzaakt door de Spectre en Meltdown malware. Wireguard, een voorgesteld, ingebouwd virtueel particulier netwerk (VPN) van Linux, heeft nog steeds niet de kernel bereikt. Torvalds laat weten dat dit nog steeds een ‘werk in uitvoering’ betreft. Net als overigens Linux 5.0, die naar verwachting in april verschijnt in Linux distributies, zoals Fedora 30 en Ubuntu 19.04. Torvalds: “Ga testen, schop tegen de banden, wees de eerste jongen in je omgeving met een 5.0 pre-release kernel.”

 

Gerelateerd: Linux is het meest populaire besturingssysteem op Microsoft Azure

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home