Kan je binnenkort nieuwsbrieven sturen met WhatsApp?

whatsapp ondersteuning 1 januari

Volgens WhatsApp-kenners heeft WhatsApp een plan om een nieuwsbrief -toepassing te integreren. Hoe die functie er precies uit zou zien is onduidelijk want WhatsApp houdt de lippen stijf op elkaar.

Het nieuws over de nieuwsbrief-toepassing komt van WABetaInfo, een doorgaans heel goed ingelichte bron die het doen en laten van WhatsApp nauwlettend in de gaten houdt. WABetaInfo spotte de informatie in de code van een nieuwe bèta-uitrol van de berichtendienst. De toepassing heet Newsletter en dat is zowat de enige informatie die over het onderwerp te vinden is. Toch hoeft het volgens WABetaInfo niet te verbazen dat WhatsApp werkt aan een dergelijke toepassing.

One-to-many

WhatsApp heeft de voorbije jaren verschillende functies ingevoerd om de communicatie met meerdere personen te verbeteren. De laatste in het rijtje was Communities, waarmee gebruikers aan een call met maximaal 32 personen kunnen deelnemen. De berichtendienst kreeg positieve feedback over de communicatiemogelijkheden. Dat is volgens WABetaInfo meteen ook de voedingsbodem om andere functies te ontwikkelen, zoals nieuwsbrieven.

Die nieuwbrieven zijn een ‘one-to-many’-tool om informatie tot bij zoveel mogelijk personen te brengen. Binnen WhatsApp schept het mogelijkheden voor gebruikers om specifiek informatie te ontvangen van organisaties en die berichten via de app te lezen. Aangezien nieuwsbrieven bedoeld zijn voor massa-ontvangst, zal er geen sprake zijn van privacyvoordelen zoals end-to-end encryptie. Al zal WhatsApp, dat veel belang hecht aan privacy, wel enkele functies inbouwen mogen we hopen.

Optioneel onderdeel

WABetaInfo heeft in de code verschillende aanwijzingen gespot die aangeven dat de nieuwe toepassing apart en optioneel zal zijn. De functie zou terechtkomen op het tabblad Status, gescheiden van de privéchats en dus geen invloed hebben op end-to-end codering van privéberichten. De nieuwsbrieven komen ook niet terecht in een publiek sociaal netwerk omdat ze een  persoonlijke ruimte zijn waarin de gebruiker de controle houdt over wat hij ziet, wanneer en van wie.

lees ook

WhatsApp werkt aan tool die audioberichten omzet naar tekst

Nog volgens WABetaInfo bevat de nieuwe functie op dit moment geen advertenties en zijn er geen algoritmische aanbevelingen of sociale grafieken die inhoud naar gebruikers pushen. Die inhoud wordt, zoals het er nu uitziet, chronologisch weergegeven zoals andere WhatsApp-chats. Via een zoekfunctie zouden gebruikers wel eenvoudig nieuwsbrieven kunnen vinden via een gebruikersnaam binnen de berichtenapp. Nogmaals, de functie staat in de kinderschoenen en WhatsApp zelf heeft nog geen commentaar gegeven over wanneer de toepassing zou uitrollen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home