Qualcomm lanceert nieuwe smartphone-modem: 5G en tweede poging voor satellietcommunicatie

Op MWC pakt Qualcomm uit met een nieuwe modem die niet alleen 5G ondersteunt, maar ook communicatie met satellieten. Het is de tweede keer dat Qualcomm zich op satellietcommunicatie richt. Er verschijnt ook een nieuwe Wifi 7-module.

Qualcomm lanceert op het Mobile World Congres in Barcelona een nieuwe modem: de Snapdragon X80. Die 5G-modem moet vanaf de tweede helft van dit jaar in nieuwe telefoons verschijnen, net als andere toestellen zoals routers of IoT-apparaten. Het opzet is vrij simpel: deze nieuwe 5G-modem doet voornamelijk hetzelfde als andere 5G-modems, maar dan efficiënter en beter volgens Qualcomm.

Er zit een ‘5G AI Processor’ in de modem, zodat Qualcomm twee buzzwords tegelijk kan gebruiken. Die module lijkt verder in te staan voor de uitbreiding van het mmWave-bereik in vaste toestellen.  Een architectuur met zes antennes voor smartphones en 6X carrier aggregation tekenen ook present.

Praten met een satelliet

De interessantste toevoeging is de volledig geïntegreerde ondersteuning voor NB-NTN-satellietcommunicatie. Daarmee kunnen fabrikanten hun toestellen met satellietnetwerken laten praten, naar analogie met het systeem dat Apple al sinds 2022 in z’n iPhones heeft gestoken.

Qualcomm probeerde in januari vorig jaar een eerste keer om satellietconnectiviteit uit te rollen via Snapdragon Satellite. Dat was een dienst in samenwerking met Iridium, waarmee Qualcomm Android-smartphones net als iPhones de mogelijkheid wilde geven om noodberichten te sturen. In november van 2023 werd Snapdragon Satellite alweer afgevoerd. Telefoonfabrikanten hadden geen interesse in een uitgewerkte dienst met één partner.

Met de Snapdragon X80 bouwt Qualcomm verder op die feedback. Deze tweede poging om kunstmaanconnecties naar Android te brengen, is beperkt tot de ondersteuning van de technologie. Qualcomm moeit zich niet met het gebruik van de functie: het is aan telefoonfabrikanten om afspraken te maken met partijen als Iridium indien ze dat willen. Dat moet ook meer duidelijkheid brengen over het prijskaartje dat verbonden is aan buitenaardse sms’en.

Wifi

Qualcomm lanceert verder nog de FastConnect 7900. Dat is een draadloze communicatiemodule die Wifi 7 ondersteunt, samen met Bluetooth op dezelfde chip. Qualcomm meldt dat de FastConnect 7900 geoptimaliseerd is door AI, in lijn met de ongeschreven regel in technologieland dat je geen producten mag lanceren zonder AI te zeggen. Verduidelijking over wat dat betekent, ontbreekt compleet en lijkt evenmin belangrijk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home