‘Binnenkort is het mogelijk om te interageren met taalmodellen van Google’

google lamda bard

CEO Sundar Pichai gooit een lijntje uit tijdens een interview en heeft het over de mogelijkheid om “rechtstreeks te communiceren met nieuwste en krachtigste taalmodellen van het bedrijf.”

Wapent Google zich om nu echt de concurrentiestrijd aan te gaan met ChatGPT en andere taalmodellen? Het heeft er na een interview van CEO Sundar Pichai alle schijn van. Hij zegt onder andere dat het bedrijf al jaren voortrekker is in het onderzoek naar AI. De voorbije maanden is Google eerder afwachtend gebleken wanneer het om de implementatie van taalmodellen ging. Op woensdag 8 februari houdt Google een online event over haar werk rond AI.

Kansen benutten

De grootschalige implementatie van AI-taalmodellen zou een flinke stap vooruit zijn voor Google. Het bedrijf voert al jaren onderzoek naar de technologie en gebruikt het ook in sommige toepassingen. Voor het grote publiek is Google eerder afwachtend, zoals met een aangekondigde taalrobot kort na de release van ChatGPT. In november zette Google een kleine stap door beeldgenerator Imagen beschikbaar te maken in de Test Kitchen-app.

Google kwam vorig jaar vooral in het nieuws door uitspraken van een, intussen ontslagen, medewerker. Die beweerde dat de interne chatrobot LaMDA zelfbewust is. Net dat taalmodel zal wellicht het eerste zijn waarmee het grote publiek in gesprek zal treden. “We willen de ongelooflijke kansen benutten die AI biedt. De technologie heeft een keerpunt bereikt. Het eerdere AI-onderzoek van Google heeft bijgedragen tot de verschillende toepassingen die je vandaag ziet”, aldus Pichai.

Geen carte blanche

Krijgen Google-gebruikers binnenkort hun versie van de DALL-E 2 of ChatGPT? Hoewel Sundar Pinchai overduidelijk hint op een nakende release van een publiek taalmodel, tempert hij ook de verwachtingen. De gebruikers hoeven geen carte blanche te verwachten. “We bekijken AI met een diep verantwoordelijkheidsgevoel. De bedoeling is om AI te lanceren als labfuncties en bètatoepassingen in bepaalde gevallen. Van daaruit kunnen we langzaam opschalen.”

Dat ze bij Google bezig zijn met de concurrentie is wel een feit. De druk op het bedrijf na de release van ChatGPT en de nakende integratie met Bing neemt toe. Naar verluidt laat Google werknemers de eigen AI-aangedreven chatbot-rivalen testen op ChatGPT. Pinchai zelf zegt dat de markt klaar is voor dit soort producten. “Of de samenleving dat is, dat is een open vraag. Maar we hebben duidelijk gezien dat mensen met AI willen spelen.”

lees ook

Google opent de aanval op ChatGPT met ‘Apprentice Bard’

AI-event 8 februari

Google organiseert op woensdag 8 februari een event waarin het meer uitleg zal geven over haar vorderingen in artificiële intelligentie. Het bedrijf zal het hebben over “de kracht van AI om de manier waarop mensen zoeken te heruitvinden. De timing van het event is op zijn minst interessant te noemen, kort na het interview van CEO Sundar Pichai. De stream op woensdag 8 februari om 14u30 is live te volgen via deze link.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home