Belangrijk: schakel bluetooth altijd in bij Coronalert-app

De Belgische overheid heeft een mobiele applicatie gelanceerd om contact tracing voor een stuk te automatiseren na coronabesmettingen. Iedereen kan de applicatie vandaag installeren maar zonder de juiste telefooninstellingen heb je er niet veel aan.

De Belgische Federale Overheid laat vandaag zijn corona-toepassing op de bevolking los. Coronalert (hier te downloaden op Android, en hier voor iPhone) moet contact tracing vereenvoudigen met de hulp van je mobiele telefoon. Toestellen waarop de app staat geïnstalleerd houden aan de hand van anonieme codes bij welke andere toestellen voor lange tijd op korte afstand zijn geweest. Bevinden telefoon X en Y zich een kwartier lang dicht bij elkaar, dan wisselen ze de geanonimiseerde codes uit. Wanneer iemand dan positief test, worden automatisch alle risicocontacten ingelicht. Dat gebeurt nog steeds anoniem.

De app werkt op basis van bluetooth. Telefoons zenden een bluetooth-signaal met code uit en aan de hand daarvan kan de app inschatten of iemand zich lang dichtbij heeft bevonden. Het systeem is veel interessanter dan bijvoorbeeld GPS, dat een inherent privacyprobleem met zich mee brengt.

Altijd inschakelen

De toepassing maakt bij de installatie echter onvoldoende duidelijk dat de gebruiker bluetooth ten allen tijde moet inschakelen. Zonder toegang tot het bluetooth-signaal, kan de app geen code uitzenden en al evenmin codes van de mensen rondom verzamelen. Daarom is het belangrijk om de gewoonte om bluetooth uit te schakelen, tijdelijk aan de kant te zetten. In principe is de impact op de batterij daarvan minimaal. De toepassing zal geen melding geven wanneer je de bluetooth-functionaliteit uitschakelt, maar is niet langer effectief.

Bijkomend mag de app niet door het OS geoptimaliseerd worden voor batterijgebruik. Die functie bevriest in de praktijk toepassingen op de achtergrond, terwijl Coronalert net actief moet zijn om z’n ding te doen. Via een dialoogvenster maakt de applicatie dat bij installatie wel duidelijk. Sommige toestellen durven na een systeemupdate die instellingen opnieuw aan te passen, dus vergewis je er voor de zekerheid van dat de app op de lijst met uitzonderingen staat.

Tot slot is het de vermelding waard dat de app effectief degelijke privacygaranties heeft ingebouwd. De toepassing kan echter pas effectief zijn wanneer voldoende mensen ze installeren. Gezien de huidige gezondheidssituatie, de verwaarloosbare impact op de functionaliteit van je telefoon en de degelijke privacy-instellingen is het daarom een goed idee om Coronalert zelf even binnen te halen en meteen ook de minder digitaal onderlegde medemens op het bestaan ervan te wijzen. Ook de noodzaak om bluetooth in te schakelen, kan de beperkt technisch geïnteresseerde vriend of collega misschien ontgaan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home