Apple Pay werkt in iOS 16 ook in Chrome, Firefox en Edge

apple pay

Het heeft er alle schijn naar dat Apple in iOS 16 de deuren van Apple Pay eindelijk zal openzetten voor concurrerende browsers.

Wie met de iPhone wilde betalen via Apple Pay, moest tot heden altijd surfen met de browser Safari om het betaalplatform te kunnen gebruiken. Daar lijkt met de nieuwe versie iOS 16 verandering in te zullen komen. MacRumors ontdekte in de bètaversie van iOS 16 dat Apple Pay compatibel is met Microsoft Edge en Google Chrome, en enkele Reddit-gebruikers konden de betaaltool ook aan de praat krijgen in Mozilla Firefox.

Die generositeit van Apple zou mogelijk wel eens noodgedwongen kunnen zijn. De Europese Unie bereikte dit jaar een akkoord over de Digital Markets Act, een antirustwet die de marktmonopolie van grote spelers zoals Apple tracht te doorbreken en in 2023 van kracht moet gaan. Onder de nieuwe wetgeving zal Apple niet onbestraft meer iOS-functies mogen voorbehouden voor wie hun eigen browser gebruikt. Hoewel Apple en de Europese Unie het over veel zaken oneens zijn, lijkt de iPhonebouwer voor Apple Pay toch bereid te zijn een toegeving te doen.

Apple Pay op macOS

Voor macOS hoeven we dit echter nog niet meteen te verwachten, schrijft The Verge. Externe browsers zoals Chrome en Firefox maken in iOS, opgelegd door Apple, gebruik van dezelfde lay-out engine als Safari, zijnde WebKit. Binnen macOS toont Apple zich wel veel flexibeler in het gebruiken van eigen lay-out engines. Het lijkt ernaar dat Apple via WebKit Apple Pay naar andere browsers zal brengen in iOS, waardoor het dus nog niet mogelijk zal zijn om dezelfde aanpassingen door te voeren in macOS. Op termijn wil de Digital Markets Act Apple ook wel verbieden om hun lay-out engine op te leggen aan appontwikkelaars.

iOS 16 zit voorlopig in de bètafase. Sinds 11 juli is de publieke bèta beschikbaar. De eerste stabiele versie voor het grote publiek zal hoogstwaarschijnlijk in september gelanceerd worden. Tot die tijd kunnen functies nog geschrapt worden door Apple, dus we zullen dan pas te weten komen welke browsers Apple Pay nu daadwerkelijk ondersteunen en ook dan wordt de functie mogelijk pas met latere updates toegevoegd. Apple Pay is een betaalapp waarmee je contactloos of online kan betalen met je iPhone zonder een bankkaart nodig te hebben. De tegenhanger voor Android is Google Pay, recent omgedoopt tot Google Wallet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home