Wereld zal in 2027 meer dan een biljoen dollar uitgeven aan clouddiensten

Volgens een laatste update van de International Data Corporation zal er wereldwijd 1,35 biljoen dollar gespendeerd worden aan clouddiensten, binnen vier jaar.

IDC voorspelt dat de globale uitgaven voor clouddiensten in 2027 tot 1,35 biljoen dollar gaan klimmen. Het bedrijf komt tot die voorspelling via zijn eigen Spending Guide. In die gids zijn 28 sectoren en vijf bedrijfsgroottes opgenomen, verspreid over 53 landen in negen regio’s.

Achterliggende redenen

Volgens Eileen Smith, programma-VP voor Data en Analyses bij IDC, domineert de cloud momenteel tech-uitgaves voor verschillende aspecten van het bedrijfsleven, zoals infrastructuur, platformen en applicaties. Kostenefficiëntie speelt daarbij een belangrijke rol.

Zoals het er nu uitziet, blijven cloudmodellen volgens haar ideaal gepositioneerd om noden als innovatie in de ontwikkeling en inzet van nieuwe applicaties te vervullen. Dat gaat dan dan van AI en machine learning, over edge-omgevingen, tot databeheer.

Belangrijke sectoren

Er wordt voor 2027 verwacht dat banken, telecommunicatie en software- en informatiediensten de drie grootste sectoren gaan zijn, samen goed voor 326 miljard dollar aan clouduitgaven. De top vijf gaat tegen dan vervolledigd zijn door retail en professionele en persoonlijke dienstverleningen. Dat vijftal gaat goed zijn voor 36 procent van clouduitgaven wereldwijd.

De snelst groeiende sectoren qua clouduitgaven zijn volgens IDC:

  • Software- en informatiediensten – 24 procent
  • Kapitaalmarkten – 21,9 procent
  • Telecommunicatie – 21,8 procent

IDC verwacht zelfs dat er maar één sector een stijgingspercentage gaat zien dat zich niet in de dubbele cijfers bevindt en dat is die van klantendiensten.

lees ook

IDC verwacht opnieuw groei in pc-markt volgend jaar

Servicegewijs

SaaS-applicaties gaan de grootste uitgavenpost zijn, met een aandeel van veertig procent. Dat gaat echter ook de traagst groeiende zijn, met een stijging van 15,8 procent. De belangrijkste SaaS-applicaties worden die om de middelen van een bedrijf te managen en die voor klantenrelaties.

Nummer twee qua uitgaven gaat IaaS zijn, met een vervollediging van die top drie door PaaS. Platform-as-a-Service gaat wel de grootste stijger zijn, met 27,2 procent. Infrastructure-as-a-Service is ook hier nummer twee, met een groei van 23,5 procent.

System Infrastructure Software, een vorm van SaaS, gaat de kleinste uitgavenpost zijn met vijftien procent. Een andere vorm van Software-as-a-Service is security en dat gaat de grootste zijn binnen die categorie. Daar gaf IDC verrassend genoeg echter geen cijfer voor.

Regionaal

Er is ook naar de geografische factor van een potentiële groei in clouduitgaven gekeken. Volgens IDC wordt die top drie:

  • Verenigde Staten – 697 miljard dollar
  • West-Europa – 273 miljard dollar
  • China – 117 miljard dollar

Latijns-Amerika zal de snelst groeiende regio zijn, met een stijging van 29,1 procent. China komt daar op de tweede plaats met 26,9 procent.

Deze positieve voorspellingen liggen wel in de lijn met de resultaten van de cloudmarkt na Q2 van dit jaar. Gartner kwam vorige maand ook al met positieve cijfers over de cloud.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home