Cloudinfrastructuurmarkt dikt aan tot voorbij 100 miljard dollar

De wereldwijde markt voor cloudinfrastructuur  is meer dan 100 miljard dollar waard. AWS en Azure zijn zoals verwacht de belangrijkste spelers.

In 2022 groeide de markt voor cloudinfrastructuur wereldwijd met 29,7 procent. Gartner berekent dat ze intussen 120,3 miljard dollar waard is. Dat is significant meer dan de 92,8 miljard dollar in 2021. De analyse van Gartner ligt in lijn met die van IDC twee weken geleden. Dat bureau stelde toen vast dat de totale markt voor clouddiensten 545 miljard dollar waard was, met ongeveer 112 miljard dollar voor IaaS.

80 procent voor 5 spelers

Het verrast niemand dat Amazon Web Services de belangrijkste IaaS-speler is. AWS heeft 40 procent van de markt in handen, goed voor een omzet van 48 miljard dollar. Microsoft komt met enige afstand op een verdienstelijke tweede plaats met 21,5 procent van de koek en 26 miljard dollar. De twee Amerikaanse hyperscalers drukken zo een stevige stempel op de markt.

Wereldwijd gezien is Google niet de derde speler, maar de vierde. Het Chinese Alibaba vervolledigt nipt het podium met dank aan een omzet van 9,28 miljard dollar tegenover 9 miljard dollar voor GCP. Vermelden we ook nog Huawei (5,25 miljard dollar – 4,4 procent), dan zien we hoe vijf partijen meer dan 80 procent van de IaaS-markt in handen hebben.

Verwachtingen

De vooruitzichten zullen verder niemand van z’n stoel doen vallen. Gartner verwacht net als de rest van de wereld dat de IaaS-markt zal blijven groeien. 2022 was wel een sterker jaar dan verwacht. Intussen richten bedrijven zich tijdelijk op consolidatie van wat ze hebben, zodat de groei zal voortduren maar iets zal afnemen. In 2024 denkt Gartner dat de IaaS-markt wel opnieuw aan volle snelheid zal groeien.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home