Bedrijven stappen gedeeltelijk terug uit de publieke cloud en draaien workloads opnieuw on-prem. Kosten, performance, compliance en beheer zijn de voornaamste redenen.
IDC heeft in een blog over een toenemende trend in het IT-landschap: repatriëring. Deze term verwijst naar het terughalen van workloads uit de publieke cloud naar on-prem of een private cloud. Deze trend maakt deel uit van een bredere beweging in de sector naar hybride multi-cloud IT-strategieën.
lees ook
On-premises, publieke of private cloud: wat is het verschil?
Grote organisaties leiden deze evolutie. Dat is niet onlogisch, want zij beschikken over meer resources, grotere workloads en complexere IT-omgevingen.
Belofte versus realiteit
De publieke cloud beloofde enkele jaren geleden nog het walhalla voor alle mogelijke IT-workloads te zijn. Cloud stond synoniem met schaalbaarheid, flexibiliteit en kostenbesparingen. Die beloftes zijn in de realiteit niet waargemaakt. IDC stelt vier beloftes vast waar de publieke cloud te kort is geschoten, wat meteen ook de vier hoofdredenen zijn waarom organisaties weer wegtrekken.
Met stip bovenaan staat kosten. Dat de publieke cloud niet altijd goedkoper is, lijkt anno 2024 ondertussen ieder bedrijf wel te beseffen. Volgens cijfers van IDC heeft de helft van bedrijven te veel uitgegeven aan cloudtechnologie in 2023 en verwacht bijna zestig procent te hoge uitgaven in 2024. Hoewel on-prem infrastructuur ook met kosten gepaard gaat, hebben bedrijven het gevoel dat ze de kosten beter kunnen beheren.
Reden twee in performance en latency. IDC stelt dat bepaalde workloads zich niet goed voelen in de publieke cloud. Zeker bij workloads waar latency een grote invloed kan hebben, is on-prem meestal de betere oplossing. Andere redenen om workloads uit de cloud te halen zijn beveiliging en compliance, en ook het reduceren van complexiteit in het IT-beheer.
Geen massamigratie
Bedrijven zoals HPE en Nutanix wrijven zich in de handen bij het lezen van de analyse van IDC. De toenemende trend van repatriëring betekent volgens IDC echter niet dat bedrijven de publieke cloud massaal de rug toekeren. Minder dan tien procent zou een volledige repatriëring uit de cloud overwegen. De kwartaalcijfers van de cloudreuzen tonen aan dat met uitstek AI een reden is om nog veel te investeren in publieke cloudinfrastructuur.
Toch kan repatriëring een bedreiging vormen voor hyperscalers als de trend zich blijft doorzetten. Marktleider AWS heeft dat ook zelf al toegegeven tegenover de Britse marktregulator. Loopt de Gouden Eeuw van de publieke cloud stilaan op zijn einde?