Pentagon laat AWS, Microsoft, Google en Oracle strijden voor groot defensiecontract

Het Amerikaanse Pentagon vraagt grote cloudproviders om offertes voor de opvolger van het enorme JEDI-cloudcontract. De Amerikaanse defensie zelf denkt dat AWS en Microsoft de enige partijen zijn die kans maken.

Het Amerikaanse Pentagon zoekt partijen die de opvolger van het grote JEDI-contract willen verzorgen. JEDI, kort voor Joint Enterprise Defense Infrastructure, was een cloudcontract ter waarde van tien miljard dollar dat aan Microsoft werd toegekend, maar na een rechtszaak door AWS werd afgevoerd. De Amerikaanse overheid besliste zelf dat JEDI eigenlijk al achterhaald was, en werkte een opvolger uit: het Joint Warfighting Cloud Capability (JWCC)-contract.

JWCC vraagt om een multicloud-aanpak ter ondersteuning van de Amerikaanse defensie en moet onder andere soldaten op missie meer digitale mogelijkheden geven. Eind vorige week heeft het Pentagon AWS, Microsoft, Google en Oracle gevraagd om hun invulling voor de vraag van de JWCC-aanbesteding uit te werken.

Twee winnaarsa

De Amerikanen verwachten een overeenkomst te zullen sluiten met twee cloudproviders. Om welke budgetten het gaat, is onduidelijk, maar de winnaars kunnen opnieuw een contract ter waarde van miljarden dollars verwachten. Het Pentagon zelf denkt dat enkel AWS en Microsoft in staat zijn om aan de hoge eisen van JWCC te voldoen, maar laat iedere Amerikaanse provider die denkt aan de vereisten tegemoet te komen, toe om mee te dingen.

Zo strijden in de praktijk vier partijen naar JWCC, ondanks de controverse rond het contract. De werknemers van de cloudreuzen zijn immers niet blij dat de technische capaciteiten van hun bedrijf gebruikt worden voor militaire doeleinden. Ook IBM nam destijds de handschoen op, maar het lijkt er nu op dat dat bedrijf in eerste instantie niet meedingt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home