Oracle stopt zijn eigen databaseservers in Microsoft Azure

Microsoft en Oracle diepen hun samenwerking verder uit. Klanten van Oracle kunnen hun databases nu met minimale latency draaien in de cloud van Azure.

Na een teaser eerder deze week, zaten Microsoft-CEO Satya Nadella en zijn concullega van Oracle Larry Ellison broederlijk naast elkaar om een nieuwe gezamenlijke dienst aan te kondigen: Oracle Database@Azure. Die naam mag je zeer letterlijk interpreteren, want dit aanbod brengt de databaseservers van Oracle naar de datacenters van Azure.

Microsoft en Oracle zijn de eerste plaats concurrenten in de publieke cloudmarkt, zoals in de TikTok-affaire enkele jaren terug, maar beide bedrijven lijken toch sympathie voor elkaar te voelen. In de zomer van 2022 kondigde Oracle al de mogelijkheid om zijn cloudsoftware te draaien vanuit Azure. De integratie tussen de Oracle- en Microsoft-cloud wordt met deze nieuwe aankondiging alleen maar sterker.

lees ook

Hoe Oracle tussen twee vuren gevangen zit in de handelsoorlog tussen VS en China

Latency

Tijdens de aankondiging speelt Nadella in op een gevoelige snaar: latency. De koppeling tussen Oracle-servers en Azure moet bedrijven die AI-modellen willen opvoeden een duwtje in de rug geven, een domein waarin Microsoft voor elk bedrijf de geliefkoosde cloudpartner hoopt te kunnen zijn.

De data om de modellen te trainen moet ergens vandaan komen en data verplaatsen van de ene server naar de andere gaat gepaard met latency. Als je Oracle-server al in het datacenter van Microsoft zit, kan die latency tot (bijna) 0,0 milliseconden worden geredenuceerd.

Ellison hoopt met dit aanbod ook de laatste hardnekkige on-premise klanten te kunnen overtuigen van de cloud. “Het merendeel van de data is nog niet gemigreerd van on-premise naar de cloud – maar dat zal wel gebeuren. We proberen dat proces te versnellen zodat het voor klanten makkelijker wordt om al die Oracle-databases, die momenteel nog on-premise zijn, naar de cloud te verplaatsen”, aldus de Oracle-CEO.

Hoe het Oracle Database@Azure-aanbod precies vorm zal krijgen en welke tarieven daarvoor zullen worden aangerekend, zal later in meer detail uit de doeken worden gedaan. Mogelijk gebeurt dat volgende week al tijdens Oracle Cloudworld. Als voorsmaakje kan je de persconferentie herbekijken via YouTube.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home