Nooit eerder zoveel investeringen in cloudinfrastructuur

cloud

62,3 miljard dollar, voor dat bedrag vonden er investeringen plaats in cloudinfrastructuur tijdens het tweede kwartaal van 2022. Dat is een stijging van liefst 33 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. En dat ondanks een economie onder druk.

De investeringen in Q2 van dit jaar zijn de hoogste ooit en de piek is wellicht nog lang niet bereikt. AWS, Microsoft Azure en Google Cloud blijven de grootste spelers op de markt. In tegenstelling tot andere sectoren blijft de cloud keihard groeien, soms sterker dan providers aankunnen. De grote vraag naar data-analyse en machine learning, meer datacenters, app-migraties en cloud-eigen ontwikkelingen zijn enkele redenen voor deze trend. Dat staat te lezen in een rapport van Canalys.

lees ook

Cloud dan toch niet oneindig: Azure worstelt met tekorten

Microsoft loopt in op AWS

De wereldeconomie staat onder druk door inflatie, stijgende intresten en de recessie. Toch is de vraag naar clouddiensten groter dan ooit. Op die markt blijft Amazon (AWS) de grootste speler met 31 procent marktaandeel en een groei van 33 procent op jaarbasis. In het zog van AWS liet Microsoft Azure de grotere groei (40 procent) noteren. Azure loopt in op concurrent AWS met een marktaandeel van 24 procent. Google Cloud groeide het felst (45 procent) en komt op een marktaandeel van 8 procent.

Microsoft kondigde recent nog aan dat het net als AWS en Google de levensduur van cloudservers kon verlengen. Bovendien kon het een record aantal megadeals binnenhalen. Volgens Canalys werkt Microsoft de achterstand op AWS weg door een breed portfolio en tal van software-partnerschappen.

Race in cloudinvesteringen

“De cloud blijft het sterkst groeiend segment in tech”, zegt Alex Smith, ondervoorzitter bij Canalys in het rapport. “Er liggen opportuniteiten voor elke provider maar toch is het vooral uitkijken naar de grote spelers. De race in cloudinvesteringen zal intens zijn omdat de aanbieders moeten voldoen aan de eisen van gebruikers. Tegelijk zorgen de inflatie en stijgende intrestvoeten voor stevige tegenwind.”

Zowel AWS als Microsoft rollen voortdurend nieuwe infrastructuur uit. Zo heeft AWS plannen om 24 zones in acht regio’s te creëren. Microsoft wil dan weer tien nieuwe regio’s opstarten in het komende jaar. Dat alles heeft onder meer te maken met de intenties van bedrijven en organisaties om steeds meer (gevoelige) diensten te migreren naar de cloud, zoals de workloads van Oracle naar Azure.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home