Cloud dan toch niet oneindig: Azure worstelt met tekorten

Microsoft Azure

Microsoft Azure heeft minder servers beschikbaar dan normaal. Daarmee lijkt de cloudprovider uiteindelijk toch hinder te ondervinden van twee jaar aan opeenstapelende crisissen en tekorten.

Dat de cloud eigenlijk gewoon de computer van iemand anders is, verliezen we wel eens uit het oog. AWS, Microsoft en Google hebben zoveel servers paraat staan dat de opslag en rekenkracht in de cloud wel oneindig lijkt, maar dat is niet zo. Meer dan twintig datacenters van Azure wereldwijd draaien momenteel met beperkte servercapaciteit weet The Information.

Gestropte toeleveringsketen

Net als zijn concurrenten kampt Microsoft met problemen in de toeleveringsketen. Processors en servers rollen niet snel genoeg van de band, zodat de nood aan capaciteit sneller groeit dan Microsoft die kan aanvullen. Bovendien veroudert de bestaande infrastructuur en kan Microsoft die schijnbaar niet overal even vlot vervangen. De hardwaretekorten laten zich soms voelen. Zo lukt het soms niet meteen voor klanten om een virtuele machine te alloceren in specifieke regio’s.

Op globale schaal zet Microsoft weliswaar datacenters bij, maar druk gebruikte regio’s zoals US West 2 hebben het moeilijk. De problemen zouden nog zeker tot 2023 aanhouden.

Niet transparant

Microsoft biedt geen transparantie over capaciteit wanneer klanten een datacenter kiezen om een dienst in te consumeren. Logischerwijze gaan de meesten dus voor de dichtste site, die misschien met capaciteitsproblemen flirt.

De problemen tonen aan dat de cloud geen oneindige of feilloze bron van hardware is. Wie all-in gaat in de cloud, onderwerpt zich aan de genade van providers. Daarmee zeggen we niet dat het on-premises beter of veiliger is: nieuwe servers bemachtigen is zeker niet eenvoudiger voor beheerders van eigen lokale datacenters.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home