Microsoft verlengt levensduur cloudservers van 4 tot 6 jaar

microsoft cloud

Microsoft is er in geslaagd om de levensduur van de cloudservers te verlengen tot zes jaar. Door de verlenging bespaart Microsoft miljarden euro’s, al zullen toeleveringsbedrijven zoals Intel en AMD wellicht minder vrolijk worden.

Microsoft kondigde het nieuws aan tijdens een gesprek met investeerders naar aanleiding van de kwartaalcijfers. Daarmee treedt Microsoft in de voetsporen van Google en Amazon (AWS) die eerder dit jaar al de levensduur van hun cloudservers konden verlengen. “We hebben investeringen in de software gedaan waardoor we een hogere efficiënte bereiken in de werking van de server”, zei CFO Amy Hood tijdens de meeting.

Miljarden besparen

De verlengde levensduur van de servers is uiteraard goed nieuws voor de financieel directeur van Microsoft. Hood voorspelt een besparing van liefst 3,7 miljard dollar. “Het harde werk en investeringen in netwerkmiddelen en technologie werpen hun vruchten af.”

Voor toeleveranciers zoals Intel en AMD is de aankondiging minder goed nieuws. De kans bestaat dat zij minder chips en onderdelen moeten leveren aan Microsoft. Al springen Meta en Google hen misschien direct ter hulp met de aankondiging van investeringen in nieuwe dataservers.

lees ook

AWS, Microsoft en Google vergeleken: de belangrijkste troeven en nadelen

Nieuwe prijsstrategie op komst?

Door de verlengde levensduur van de cloudservers moet Microsoft misschien de prijsstrategie herbekijken. Nu werkt Microsoft met driejarige contracten als beste deal. Door de flinke besparingen die het bedrijf zal doen, is het maar de vraag of alle klanten hetzelfde tarief zullen willen betalen op een nog altijd groeiende markt.

Anderzijds is het maar de vraag of dezelfde klanten tevreden zullen zijn dat hun software draait op servers van zes jaar. Intel, AMD en Ampere zullen in die tijdspanne misschien drie generaties van processoren hebben ontwikkeld. De kans bestaat dat intra-cloud migratie nodig zal zijn om te blijven voldoen aan de noden van sommige gebruikers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home