Nederlandse overheid komt tot akkoord met Google Cloud over gebruik Workspace

Zodat de Nederlandse overheidsinstellingen Google Workspace kunnen gebruiken, maakt Google Cloud enkele aanpassingen aan zijn diensten.    

In 2020 opperde de Nederlandse overheid om de onlinediensten van Google te gebruiken. Om deze mogelijkheid te overwegen, werd een Data Protection Impact Assessment (DPIA) opgezet. Een dergelijke beoordeling wordt gevraagd om de gegevensbescherming van een systeem of dienst na te gaan.

Uit het rapport kwam een ongunstig antwoord en het gebruik werd afgewezen wegens te veel juridische belemmeringen. Zo werden in totaal acht hoog risicofactoren vastgesteld. Voornamelijk de manier van databescherming zou niet passen binnen het kader van de GDPR.

lees ook

Google geeft Workspace-gebruikers meer controle over data-soevereiniteit

Overeenstemming

Google laat nu weten dat het toch tot een akkoord is gekomen met de Nederlandse overheid. “Als een resultaat van het DPIA-proces, hebben de Rijksoverheid, de Nederlandse onderwijssector en Google Cloud overeenstemming gevonden en blijven we samen verder werken aan de aanbevelingen van DPIA.” Het bedrijf laat verder weten dat deze stap de overheid op weg helpt naar een multicloud-strategie.

Voor de onderwijsinstellingen in het land lijkt de overeenkomst eerder symbolisch te zijn. Sinds vorig jaar wordt Google Workspace for Education namelijk al gebruikt. Bij het afsluiten van de overeenkomst zou een tijdschema zijn overeengekomen met Google waarbinnen de zoekgigant de GDPR-vereisten implementeert.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home