De vier grote uitdagingen van een multicloud-wereld

cloud netwerk

Grote kans dat jouw organisatie al in meerdere cloud-omgevingen werkt, het is de nieuwe realiteit. Maakt het bewust deel uit van het IT-beleid, of selecteert elke afdeling een eigen cloud-provider? We betrekken hier zowel de publieke cloud als jouw eigen private cloud. Dé grote uitdaging hierbij: hoe kan je deze eenvoudig beheren?

Elk heeft zijn voordeel. De publieke cloud biedt bijvoorbeeld de snellere toegang tot resources voor programmeurs, lagere initiële kosten, gemakkelijkere schaalbaarheid en toegang tot extra diensten.

Op zijn beurt biedt de on-premise oplossing doorgaans lagere kosten op langere termijn, snellere responstijden en uiteraard de hoogste controlegraad over jouw apps, beveiliging en compliance. Elke keuze heeft zijn eigen serieuze uitdagingen te overwinnen.

Uitdaging 1: de migratie en het platform

Al gewoon naar publieke clouds gaan. Wellicht zijn jouw toepassingen ontwikkeld voor een enkelvoudige IT-architectuur. Niet geschikt om alle voordelen uit het cloudplatform te halen, zowel vanuit het oogpunt van kosten als mogelijkheden. Het gevolg is dat je langdurige en kostbare professionele externe diensten nodig hebt om alles klaar te zetten voor de publieke cloud. En dat leidt tot vertragingen bij innovatie.

De migratie zelf is een complex en tijdrovend verhaal.

Dan is er de migratie zelf: een complex en tijdrovend verhaal. De meeste bedrijven kunnen zich geen downtime veroorloven. Dus het verplaatsen van virtuele machines naar publieke clouds, de koppeling aan een database, de presentatie van de relevante data, de hele configuratie testen en dan pas effectief een ​​workload naar de cloud verplaatsen. Hoe meer cloud-providers, hoe complexer.

Uitdaging 2: de juiste ontwikkelmethodes en skills

De cloud biedt meer snelheid en flexibiliteit. Dat verhoogt de druk op developers. Veel organisaties volgen de agile– en DevOps-methodiek. Dat betekent dat ontwikkelaars nu skills onder de knie moeten hebben die uit het traditionele domein van operationele IT-teams en beveiligingsspecialisten komen.

In ‘DevOps’ staat – ironisch genoeg – ‘Ops’. Developers kiezen er vaak voor om het typische operationele en disciplinaire van ‘Ops’ te omzeilen. Even vaak moeten ze nadien toch IT-ops om hulp vragen. Het is dus van cruciaal belang om een ​​echte ‘DevOps’-mentaliteit te ontwikkelen waarbij er vanaf het begin een nauwe samenwerking is tussen developers en operationele IT-diensten. Dit garandeert stabiliteit van nieuw ontwikkelde apps, ongeacht de cloud-omgeving waar deze worden gehost.

Daarnaast gebruiken diensten in de cloud ook andere programmeertaal. Dat vraagt dus van jouw mensen om deze aan te leren, en een betere kennis van applicaties ontwerpen die gebruikmaken van API’s. Een aanzienlijke druk voor ontwikkelaars en IT-personeel om hun skills continu bij te schaven.

Uitdaging 3: de dagelijkse activiteiten

Het klinkt simpel. Het gebruik van cloud vereenvoudigt en verschuift tevens veel verantwoordelijkheid voor IT-operaties naar de cloud-provider. Toch kan je de dagelijkse IT-activiteiten niet volledig loslaten. We merken dat die schijnbare eenvoud en lagere operationele complexiteit leiden tot meer kwetsbare operationele omgevingen. Operationele discipline in een cloud-omgeving is nog meer van cruciaal belang, omdat het genuanceerder kan zijn dan de traditionele architecturen.

Operationele discipline in een cloud-omgeving is van cruciaal belang.

Bovendien zal een aanbieder van publieke cloud enkel servicelevels garanderen in overeenstemming met wat is overeengekomen. Dus wanneer je de policy niet handhaaft, heb je geen verhaal in geval van een storing. Daarnaast neemt de complexiteit enorm toe naarmate u met meerdere partijen samenwerkt. En het is moeilijk om de kosten en servicelevels van meerdere omgevingen te evalueren, omdat elke omgeving vaak zijn eigen tools heeft.

Uitdaging 4: beveiliging en naleving

Cloud betekent open en van overal ter wereld toegankelijk. Het gevolg is een grotere kans op cyberaanvallen. Bestaande beveiligingsmaatregelen zijn vaak niet overdraagbaar naar de publieke clouds, wat betekent dat organisaties nieuw securitybeleid moeten implementeren. En als men dan minder op de hoogte is van de werkingsprincipes van de cloud, is de kans groter dat een kwetsbaarheid in jouw infrastructuur sluipt. Terwijl data door verschillende clouds of zelfs regio’s stromen, kunnen de vereisten voor beveiliging en naleving van regelgeving tijdrovend zijn om te behandelen.

Begin met één uitdaging op te lossen, niet alle vier

Deze vier uitdagingen kunnen elke IT-afdeling lang bezig te houden. En voor elke uitdaging zijn er ook verschillende manieren om een oplossing te vinden. Ik denk echter dat de weg naar multicloud eenvoudig kan via een consistente, hybride aanpak.

Het software defined datacenter – dat is de virtualisatie van de rekenkracht, het netwerk en de opslag – verloste u daarbij van de onderliggende infrastructuur. Als de configuratie wordt ondersteund door de gewenste cloud serviceproviders, kan dit de multicloud-vergelijking radicaal veranderen. Ik geef een paar voorbeelden:

  • Migratie: dit kan grotendeels worden samengevat als een eenvoudige drag & drop door virtuele machines en hun onderliggende policies naar de publieke cloud te verplaatsen. Het klopt inderdaad dat je dan geen volledige cloud-native app hebt, maar je kan op vrijwel dezelfde manier profiteren van de publieke cloud-functies. Het voordeel is dat deze apps meer uitwisselbaar zijn tussen clouds.
  • Ontwikkelmethodieken en skills – Bestaande best practices uit jouw datacenter kunnen worden toegepast in cloud-omgevingen, zodat developers de programmeertalen kunnen blijven hanteren die ze gewend zijn, zonder veel operationele taken op zich te moeten nemen. Doordat ze over een gestandaardiseerde besturingsomgeving in meerdere clouds beschikken, hebben ontwikkelaars meer ruimte om te innoveren.
  • Dagelijkse activiteiten – Met een echte hybride aanpak kunnen meerdere omgevingen worden gemonitord en geautomatiseerd vanuit één enkel controlepaneel.  Wat de nodige tijd en moeite aanzienlijk vermindert om multicloud-omgevingen te onderhouden. Dit zorgt voor meer transparantie over alle activa, ongeacht waar ze zich bevinden. Dat zorgt op zijn beurt voor efficiëntere IT-operaties en de mogelijkheid om de ROI van elke leverancier te meten.

Het kiezen van een hybride cloud-strategie is de eenvoudigste aanpak om jouw cloudstrategie te ontwikkelen, ongeacht welke combinatie van clouds. Een consistente hybride aanpak met toonaangevende virtualisatietechnologie kan het snelle en duurzame multicloud-platform creëren. Deze houdt jouw organisatie zelf onder controle in plaats van voortdurend opgeslokt te worden.

Het kiezen van een hybride cloud-strategie is de eenvoudigste aanpak om jouw cloudstrategie te ontwikkelen.

Denk aan de wijzigingen van leveranciers, een verloop van IT-medewerkers of door gebruik van nieuwe cloud serviceproviders. Deze beproefde aanpak heeft organisaties in het verleden in staat gesteld orde en stabiliteit in hun IT-omgevingen te brengen. Nu is het mogelijk om hetzelfde te doen voor de cloud.

Dit is een ingezonden gastbijdrage van Arnaud Bacros, General Manager bij Dell Technologies BeluxVia deze link vind je meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home