Microsoft verwittigt je even niet meer van overmatige cloudconsumptie

Microsoft

Het notificatiesysteem van het Azure Savings Plan is stuk tot medio maart. Bedrijven moeten hun cloudverbruik tot die tijd zelf in de gaten houden.

Door technische problemen bij Microsoft kunnen tijdelijk geen notificaties meer gestuurd worden naar bedrijven die gebruik maken van het Azure Savings Plan. Het cloudverbruik van organisaties wordt nog wel steeds geregistreerd, maar resellers kunnen dit niet meer in real-time opvolgen en klanten verwittigen wanneer ze over hun limiet dreigen te gaan. Microsoft verwacht de notificaties pas tegen midden maart te kunnen herstellen.

Dit creëert een vervelende situatie voor erkende doorverkopers van Azure-diensten en de eindgebruikers ervan. De resellers dienen nu voor elke klant manueel het cloudverbruik op te volgen. Dat kan ervoor zorgen dat klanten die willen besparen op hun maandelijkse cloudrekening nu mogelijk meer gaan verbruiken dan dat ze zich kunnen permitteren.

Kosten drukken

Microsoft lanceerde de dienst Azure Savings Plan eind 2022 om bedrijven te helpen de hoge kosten van de publieke cloud te drukken. Met Azure Savings Plan kunnen klanten werken met een maandelijkse limiet in plaats van het gebruikelijke pas-as-you-use-model. Bereiken klanten hun maandlimiet, krijgen ze daar een notificatie van.

lees ook

Ook in de cloud is overprovisionering de norm

Azure Savings Plan is een charmeoffensief naar klanten toe om hen te binden aan de Azure-cloud, vertelde CEO Satya Nadella bij de lancering aan investeerders eind oktober 2022. Microsoft beweert zo dat klanten tot 65 procent op hun cloudrekening kunnen besparen. Op korte termijn betekent het misschien wat minder inkomsten voor Microsoft, op lange termijn zullen klanten wel blijven investeren in de cloud.

De publieke cloudsector zit in een ongewone situatie. Na jaren van ongelimiteerde groei is die nu aan het stagneren tot zelfs afnemen. Dat geldt niet enkel voor Microsoft, maar ook grote rivaal AWS. Veel sectoren kunnen echter alleen maar dromen van de cijfers die de hyperscalers nog steeds kwartaal na kwartaal laten optekenen. De publieke cloud heeft het plafond nog lang niet bereikt, voor wie daar aan moest twijfelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home