Duurdere hardware duwt bedrijven meer richting cloudproviders

AMD Epyc server

Vaste capex-budgetten binnen organisaties resulteren in minder hardware-aankopen door duurdere prijzen. Om te compenseren, zullen ze meer richting de public cloud kijken volgens onderzoekers bij Dell’Oro Group.

Initieel was het gevoel begin 2022 dat de logistieke keten zou stabiliseren in het tweede deel van het jaar, maar dat lijkt nu niet meer het geval te zijn. Hyperscalers zoals AWS, Microsoft of Google kunnen die prijsverhogingen maskeren door de schaal waarin ze hardware uitrollen, maar hetzelfde geldt niet voor bedrijven.

Door vaste capex-budgetten binnen organisaties en duurdere hardware, zoeken ze naar manieren om de langere aanlooptijden en hogere prijzen af te vlakken. “Als gevolg daarvan kan de public cloud een interessantere optie worden dit jaar én volgend jaar”, voorspelt Dell’Oro-analist Baron Fung bij The Register.

Hij verwacht ook niet snel beterschap met doorheen 2022 een hogere vraag dan aanbod. Tegen het einde van 2023 voorspelt hij met wat voorzichtigheid beterschap wanneer de logistieke problemen achter de rug moeten zijn.

Hyperscalers spenderen 25% meer

Hyperscalers waaronder AWS, Microsoft Azure en Google Cloud blijven uitbreiden en zullen dit jaar 25 procent meer budget investeren in de datacenter-infrastructuur, goed voor 18 miljard dollar. Volgens Dell’Oro Group worden investeringen ook gedreven door de uitbreiding naar nieuwe regio’s.

De top vier cloudproviders zullen tegen eind 2022 bijna 30 nieuwe regio’s openen. Dat in combinatie met hoge geheugenprijzen en nieuwe een chipgeneraties van zowel Intel als AMD duwen de investeringen fors omhoog.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home