Microsoft maakt een integratie met OpenAI breed beschikbaar in de Azure-cloud. Daarmee kunnen klanten toegang krijgen tot de modellen achter Dall-E 2 en (binnenkort) ChatGPT.
De softwarereus kondigt in een blog aan dat Azure OpenAI Service een jaar na de initiële aankondiging beschikbaar is voor alle Azure-klanten in de Verenigde Staten en West-Europa. De integratie biedt bedrijven de kans om zelf te experimenteren met de technologie achter de populaire AI-tools van OpenAI, zoals Dall-E 2, Codex en ChatGPT. Die laatste zal binnenkort worden toegevoegd.
Microsoft verkondigt het nieuws bijna als een daad van liefdadigheid. Het bedrijf wil naar eigen zeggen bijdragen aan ‘de democratisering van AI’. Bedrijven kunnen via OpenAI Service toegang krijgen tot algoritmische modellen waar ze niet de capaciteiten voor hebben om die zelf te ontwikkelen.
Zo kunnen ze functies van Dall-E 2 en ChatGPT integreren in hun eigen applicaties. Microsoft zal daarbij wel een oogje in het zeil houden om verantwoord gebruik van de technologie te garanderen.
Leiderschap in AI
De aankondiging heeft uiteraard ook commercieel belang voor Microsoft. Redmond heeft veel geld gepompt in OpenAI; recent kwamen beide bedrijven een nieuwe kapitaalsinjectie ter waarde van 10 miljard dollar overeen. Die investering doet Microsoft natuurlijk niet zomaar.
Microsoft beseft dat de hype rond generatieve AI niet snel zal liggen, en met de publieke lancering van OpenAI Service kruipt het op het juiste moment achter het stuur van de trein. Zo wil Microsoft zich met Azure als een voortrekker in AI-functionaliteit profileren ten aanzien van Google en AWS. Microsoft onderzoekt ook volop hoe het de technologie van OpenAI zelf kan integreren in Office en zoekmachine Bing.
lees ook
Lanceert Google een chatbot? ‘Waakzaam zijn voor reputatieschade’
Wat het gebruik van de tools betreft, lijkt de lancering van Azure OpenAI Services niet te veel gaan veranderen. De demo’s van Dall-E 2 en ChatGPT blijven beschikbaar voor het grote publiek. Die laatste heeft sinds kort ook een betalende Professional-versie, die nu in bèta zit.