Microsoft volgt Google en AWS in afschaffen datatransferkosten

microsoft mwc

Klanten die hun Azure-abonnement willen opzeggen, kunnen voortaan hun data kostenloos overzetten naar een andere provider. Eerder namen Google en AWS dezelfde beslissing.

Met een korte, droge mededeling maakt Microsoft bekend dat het afziet van zogenaamde egress fees in Azure, kosten die een provider aanrekent om data over te zetten naar een andere partij. Microsoft liet al toe om per maand 100 GB aan data kosteloos over te zetten, maar nu vallen dus alle beperkingen daarop weg. Klanten die willen vertrekken uit Azure, hoeven dus geen kosten meer te betalen.

Data Act

Recent namen Google en AWS dezelfde maatregel. Die plotsklapse Samaritaanse barmhartigheid van de grote cloudproviders is niet toevallig: de providers moeten conform zijn met de Europese Data Act, die in januari van kracht gegaan is. Deze wet behandelt specifiek het vrije verkeer van data en verbiedt providers om contractuele voorwaarden op te leggen die dat kunnen verhinderen, zoals het aanreken van kosten als een klant zijn biezen wil pakken. Vanaf september 2025 moeten bedrijven de nodige aanpassingen gedaan hebben, Microsoft heeft zijn huiswerk dus al ruim op voorhand klaar.

lees ook

Europese Digital Services Act volledig in werking voor grote en kleinere bedrijven: waarvoor dient de richtlijn?

Microsoft, Google en AWS hanteren de regels wel op een iets andere manier. AWS is de enige die klanten niet verplicht om hun account ook volledig te verwijderen als ze hun data willen overzetten. Klanten die uit Azure willen vertrekken, moeten eerst een verzoek indienen bij Microsoft om hun data vrij te geven.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home