Microsoft houdt persoonlijke data binnen EU Data Boundary

microsoft azure

Microsoft kondigt een uitbreiding van zijn EU Data Boundary aan. Die omvat nu ook alle persoonlijke data van Azure-klanten. Fase 3 staat voor dit jaar op de planning.

Microsoft startte de uitrol van EU Data Boundary op 1 januari 2023. De Data Boundary is een digitale muur die ervoor moet zorgen dat cloudklanten hun data veilig binnen de Europese Unie kunnen houden. Dit aanbod is gericht op klanten die dat om welke reden dan ook verkiezen.

Persoonlijke data

De uitrol verloopt in verschillende fasen. Na fase 1 kondigt Microsoft nu ‘fase 2’ aan in een blog. De uitbreiding stond aanvankelijk gepland voor 2023, maar met een klein beetje vertraging houdt Microsoft nu toch zijn woord. In deze fase vallen ook persoonlijke gegevens onder de Data Boundary. Die data kan bijvoorbeeld uit de geautomatiseerde systeemlogs van Microsoft 365-applicaties komen en blijven nu dus volledig binnen de Europese Unie.

Daarbovenop biedt Microsoft ook meer documentatie over de processen die ze implementeren om de bescherming van de gegevens die binnen de grenzen van de Europese Unie blijven te waarborgen. Ook de tools om persoonlijke data te pseudonimiseren worden uitgebreid. Meer informatie is beschikbaar via de officiële website van EU Data Boundary.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden: de Data Boundary activeren gebeurt echter niet met een druk op de knop. Microsoft laat al weten dat iedere online dienst een specifieke configuratie nodig heeft om te werken met de Data Boundary. Wie zijn Azure-diensten of Microsoft 365-oplossing conform wil instellen, moet dus wel even in de instellingen duiken.

Fase 3

De EU Data Boundary is nog niet compleet met deze uitbreiding. Dit jaar volgt nog Fase 3, waarbij Microsoft onder meer wil kijken wat het met gegevens die nodig zijn voor technische ondersteuning kan doen. Deze gegevens belooft Microsoft eveneens zo veel mogelijk binnen de EU te houden, maar bij de meer complexe interventies zoals Virtual Desktop Infrastructure, zal er een beperkte en beveiligde gegevensoverdracht moeten gebeuren. Klanten zullen wel kunnen aanvragen dat technische ondersteuning altijd eerst vanuit Europa gebeurt, al zal deze optie tegen betaling zijn. Dit zou tegen 31 december op punt moeten staan.

De EU Data Boundary is belangrijk voor de strategie van Microsoft, dat zich als een betrouwbare partner voor Europa wil opstellen. Investeringen in Europese datasoevereiniteit zijn daar een onderdeel van, net als de uitrol van nieuwe Azure-regio’s zoals die in ons land. Met de hulp van partners biedt het ook een soevereine cloud aan voor Europese klanten.

lees ook

Microsoft en De Cronos Groep zijn twee handen op één buik: “Nieuwe technologieën tastbaar maken”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home