Microsoft-topman neemt Apple en Google op de korrel: “Wij bieden ontwikkelaars wél keuze”

brad smith microsoft mwc 2024
Bron: Jens Jonkers, ITdaily

Brad Smith spaart de concurrentie niet tijdens zijn speech op MWC. In een duidelijke steek onder tafel naar Apple kaart hij het belang aan van vrije keuze in Azure.

Microsoft-topman Brad Smith had gisterenavond de eer om, samen met Dell-boegbeeld Michael Dell, de eerste dag van MWC af te sluiten. Tijdens zijn keynote sprak Smith over de ‘AI-economie’ en zette hij richtlijnen uit die zijn bedrijf wil hanteren om de technologie toegankelijk voor iedereen te maken. Smith toerde twee weken lang door Europa en kondigde in naam van Microsoft onder meer een miljardeninvestering in Duitsland en een samenwerking met het Franse Mistral AI aan.

Dat een conferentie zoals MWC de ideale gelegenheid is om het competitievuur nog eens aan te wakkeren, werd ook duidelijk wanneer Smith het over vrije keuze in de Azure-cloud had. “Wij willen ontwikkelaars keuze aanbieden in welke platformen ze gebruiken. We hebben met Azure Marketplace een appwinkel, maar klanten hoeven die niet te gebruiken als ze dat niet willen. En als klanten willen overschakelen naar een andere cloud, dan is het aan ons om dat mogelijk te maken.”

Uithaal naar Apple, weerwoord aan Google

Met die uitspraak neemt Smith twee van zijn grootste concurrenten op de korrel. Het is niet minder dan een rechtstreekse uithaal naar Apple. De iPhonebouwer staat onder druk om zijn App Store-beleid te herzien in Europa, maar de voorgestelde aanpassingen vallen niet bij iedereen in goede aarde. Door onder meer ondersteuning voor webapps uit iOS te halen omdat die niet meer exclusief op Webkit moeten draaien, laat Apple zijn monopolistische kantje zien. Microsoft noemde de aanpassingen eerder al een ‘stap in de verkeerde richting’, de Europese Unie lijkt zich naar nu bij aan te sluiten.

lees ook

Apple sloopt webapps in iOS uit protest tegen DMA

Smith neemt ook Google in het vizier, al zullen ze zich daar toch in de koffie verslikken bij het horen van deze woorden. De timing kon niet beter voor Smith: Google had maandagochtend nog tegen Reuters geklaagd over het cloudmonopolie van Microsoft. Volgens Google beperkt Microsoft net keuze doordat het ongunstige licentievoorwaarden oplegde aan kleinere cloudproviders die externe applicaties wilden aanbieden via Azure.

Microsoft paste die regel vorige zomer aan, en benadrukte in een statement aan Reuters dat ‘minstens honderd cloudproviders al voordeel halen uit de gemaakte aanpassingen’. De softwarereus koppelde onder meer ook Teams los uit de Office-bundel om de Europese waakhonden te sussen. Ondanks die toegevingen stevent Microsoft af op een antitrustonderzoek.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home