Microsoft breidt Azure Space uit met beschikbaarheid Azure Orbital-diensten

Microsoft timmert verder aan de synergie tussen zijn cloud en de ruimte. Azure Space wordt daartoe uitgebreid met een preview van de Orbital Cloud Access en algemene beschikbaarheid van Orbital Ground Station.

Microsoft breidt de capaciteiten van Azure Space uit. Eerst en vooral start het bedrijf met een preview van Azure Orbital Cloud Access. Die dienst is gericht op klanten die connectie met de Azure Cloud willen bewaren in zelfs de meest uitdagende omgevingen. De verbinding loopt via een combinatie van traditionele kanalen maar ook het Starlink-internet van SpaceX. De Amerikaanse overheid wordt de eerste klant.

Azure Orbital Ground Station (bij lancering gewoon Azure Orbital) studeert dan weer af van preview naar algemene beschikbaarheid. Deze niche-dienst laat klanten toe om satellieten te controleren via grondstations in bezit van Microsoft. Die maken deel uit van het Azure-aanbod, zodat ontvangen data zonder extra kosten in de cloud terechtkomt.

Microsoft is niet de enige cloudprovider die de ruimte aan zijn portfolio wil toevoegen. Ook AWS heeft een Ground Station-aanbod.

Virtualisatie

De cloudreus sleutelt verder aan diepere integratie van ruimtegerelateerde hardware in Azure. Concreet wil Microsoft componenten voor grondcommunicatie virtualiseren in zijn cloud, wat ze toegankelijker moet maken. In een eerste voorbeeld daarvan virtualiseert Microsoft een iDirect-datamodem in samenwerking met ST Engineering iDirect, dat zich specialiseert in dergelijke grondcomponenten. De modem bestaat zo in een softwareversie.

Microsoft wil de ruimte toegankelijker maken met zijn Azure Space-aanbod, en benadrukt dat het zich niet enkel op ruimtevaartpartijen richt. Ook meer traditionele sectoren zoals landbouw kunnen voordeel halen uit een link met Azure en satellieten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home