Azure Orbital integreert satellieten met cloud

-

Microsoft introduceert op Ignite zoals verwacht een dienst die de datastroom van kunstmanen integreert met zijn cloudplatform. Azure Orbital heet dat beestje.

Eerder deze maand raakte bekend dat Microsoft een concurrent voor AWS Ground Station uit de grond wilde stampen. Op Ignite onthult de cloudreus meer details over die nieuwe oplossing. Ze krijgt de naam Azure Orbital en moet datastromen van satellieten vlot integreren met de Azure cloud. Microsoft werkt samen met een handvol klanten aan een private preview van de dienst. Over bredere beschikbaarheid communiceert het bedrijf nog niet.

Azure Orbital moet grote datasets van kunstmanen via het wereldwijde glasvezelnetwerk onmiddellijk beschikbaar maken voor analyse binnen de cloud. De data stroomt van de ruimte rechtstreeks naar grondstations van Microsoft zelf en vervolgens naar de rest van de cloud. Dat betekent dat je als kleinere satelliet-eigenaar niet noodzakelijk toegang hoeft te hebben tot eigen grondstations, wat perspectieven opent voor start-ups en universiteiten die aan de slag gaan met kubesats. Microsoft noemt de mogelijkheid GSaaS of Ground Station-as-a-Service.

Toepassingen

In eerste instantie ligt de focus van Azure Orbital op data van aardobservatiesatellieten. Die bevinden zich doorgaans in een lage baan om de aarde waardoor operatoren vele grondstations nodig hebben om een constante verbinding te garanderen terwijl de kunstmaan toertjes rond de planeet draait. Met GSaaS biedt Microsoft dat aan. Data komt na het downloaden in een Azure Virtual Network terecht en blijft dus veilig in de handen van de rechtmatige eigenaars.

Microsoft ziet ook een rol weggelegd voor Azure Orbital in de telecommunicatiewereld. Providers kunnen hun satellieten via Orbital verbinden met de cloud en zo hun dienstverlening uitbreiden, klinkt het.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home