Omzet IBM daalt opnieuw, CEO belooft snelle groei

IBM's Global Center for Watson IoT in Munich, Germany

IBM maakt bekend dat zijn omzet in het derde kwartaal daalde. Dat werd onder meer veroorzaakt door zwaktes in de systemen, diensten en financiële afdelingen. De kwartaalomzet daalde met 3,1% vergeleken met een jaar eerder. De slechter wordende omzet van IBM is al een tijdje aan de gang. Als je kijkt naar de afgelopen 33 kwartalen, maakte IBM in 29 daarvan een daling van omzet mee. 

De daadwerkelijke omzet van IBM was in lijn met de verwachtingen van analisten, nadat IBM eerder deze maand aankondigde zijn tak voor infrastructuur diensten af te stoten als spin-off. die aankondiging bezorgde IBM direct een koersdaling van een derde procentpunt. 

Ondanks de aanhoudende daling in omzet van IBM, beweert CEO Arvind Krishna dat er groei in het verschiet is, zodra het afstoten van de spin-off compleet is. “We verwachten om duurzame omzetgroei te leveren na de afsplitsing van Newco”, zegt Krishna tijdens een telefoongesprek met analisten. 

De spin-off is onderdeel van een aanhoudende inspanning van IBM om zich af te splitsen van bedrijfstakken met weinig marge en weinig groei. In plaats daarvan wil het bedrijf zich richten op de hybride cloud en analytics.

Focus op hybride

Met het afstoten van een aantal van zijn bedrijfstakken, wil IBM zich extra gaan focussen op de hybride cloud. Of zoals Krishna het noemt: “een geweldige kans geschat op 1 biljoen dollar en mogelijk gemaakt door het Red Hat Open Hybrid Cloud Platform en de dienstverlening die klanten tegemoet komt.” 

Volgens Ted Schadler, analist bij Forrester Research, is de hybride cloud een gebied waar IBM zich sterk kan onderscheiden. “Ze gaan niet enige speler zijn, maar ze zijn wel de enige hybride speler op grote schaal”, zegt Schadler. Het is onmogelijk om de omzet en groeiratio’s van de publieke cloud te vergelijken met IBM, beweert Schadler. De publieke infrastructuur is meer een basisproduct, waarbij een hybride cloud meer op de situatie van een kant is afgestemd. 

Schizofreen verkooplandschap

Krishna omschrijft het huidige verkooplandschap als ‘schizofreen’. “We zien een hele gezonde groeien in sommige delen van het bedrijf, maar een aantal klanten staan op pauze”, zegt Krishna. Naar schatting beperkt zo’n 30% van de klanten zijn uitgaven. 

Volgens Chief Financial Officer James Kavanaugh heeft IBM een backlog van 108 miljoen dollar en gezonde cijfers in Red Hat, cloud transformatie, cloud/data platformen en cognitieve applicaties. 

“Ik was vooral onder de indruk van de dubbele cijfers omzetgroei van Red Hat en de cloud”, zegt Patrick Moorhead, president bij Moor Insights & Strategy. “Dit is precies waar je wil dat groei vandaan komt.” Ondanks de aanhoudende slechte kwartaalcijfers van IBM is er met de focus op de cloud wel degelijk een lichtpuntje in zicht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home