Google Cloud blijft verlieslatende tak voor Google

Google Cloud

Google haalde in 2021 meer omzet uit de cloud. Toch blijft Google Cloud verlieslatend. De techgigant weet de kostenpost wel recht te trekken met enorme omzetcijfers die het haalt uit andere takken.   

Alphabet, het moederbedrijf achter Google, brengt cijfers naar buiten over de prestaties van Google tijdens 2021. In totaal wist het bedrijf een omzet te genereren van 258 miljard dollar. Daar kon de techgigant ook een winst uitkloppen van 76 miljard dollar. Een toename van het winstbedrag uit 2020, dat toen 40 miljard dollar bedroeg.

Verlieslatende cloud

De techgigant heeft zijn enorme winsten niet te danken aan de verkoop van clouddiensten. Amazon en Microsoft trekken nog steeds de kar van de cloud. Toch krijgt Google Cloud een steeds grotere koek van het cloudaanbod. Dat is te zien aan een stijgende omzet, die vorig jaar 44 procent hoger lag dan in 2020.

Winst viel er alleen niet te halen uit Google Cloud. Uit de cijfers blijkt dat Google zelfs 3,1 miljard moet bijlappen. Een jaar eerder leed het bedrijf nog 5,6 miljard dollar verlies door Google Cloud. Google probeerde in 2021 nog wat te besparen op de uitgaven van Google Cloud door cloudservers en -routers een extra jaar operationeel te houden. Het verlies werd daardoor kleiner, maar het was er nog steeds.

Nieuwe klanten werven

Google probeert nog meer klanten te laten intekenen op het Google Cloud-aanbod. Daarvoor kondigde de zoekgigant nog maar pas aan dat bepaalde start-ups in aanmerking komen om het Google Cloud Platform een jaar lang gratis te gebruiken. Twijfel je zelf over een aansluiting op het Google Cloud Platform? Dan kan ons uitgebreide artikel waarin we de goede en slechte kanten belichten misschien helpen.

Momenteel blijken advertenties een enorme inkomstenbron voor Google. Op dat vlak weet de zoekgigant adverteerders goed te strikken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home