De Cronos Groep sluit miljoenendeal met Microsoft voor Azure-clouddiensten

microsoft cloud

De technologiegroep Cronos uit Kontich sluit een contract van tientallen miljoenen euro’s met Microsoft voor het uitrollen en beheren van Azure-clouddiensten. Dit is het grootste contract dat Cronos ooit met het Amerikaanse bedrijf afsloot. 

Drie jaar geleden sloot De Cronos Groep voor de eerste keer een overeenkomst met Microsoft. Het ging destijds om een meerjarige datacentra-optimalisatie. Het nieuwe contract is drie keer zo groot en maakt Cronos de Belgische ‘Partner of the Year’ van Microsoft. Van de 9.000 medewerkers bij Cronos zijn er 1.400 bezig met Microsoft-diensten. Zo’n 500 tot 600 van deze medewerkers richt zich op Azure. 

De overeenkomst, die loopt tot eind 2025, geeft Cronos toegang tot exclusieve programma’s, tools en experts van Microsoft. ‘Dit geeft ons nog meer expertise in het opzetten, beheren en exploiteren van cloudomgevingen’, zegt Dirk Deroost, mede eigenaar van De Cronos Groep in een interview met De Tijd

Interesse in clouddiensten neemt snel toe

In het gesprek met De Tijd bevestigt Jochen van Gasse, Head of Microsoft Business and Innovation bij Cronos, dat alle sectoren in versneld tempo gebruik maken van de cloud. Ook overheidsinstanties blijven niet achter. Zo zijn zowel de federale als de Vlaamse overheid klant bij het bedrijf. 

Cronos ziet zijn cloud business bij Microsoft groeien met 80 procent per jaar. Volgens Van Gasse is er vooral een sterke vraag naar beveiligingsdiensten in de cloud. Bij Cronos werken nu meer dan 300 veiligheidsexperts, maar dankzij het nieuwe contract met Microsoft komen daar nog veel meer banen bij. 

Naast de toenemende interesse in de cloud, ziet Cronos ook de vraag naar diensten die te maken hebben met OpenAI snel toenemen. Met Azure OpenAI kunnen programmeurs software bouwen met ChatGPT en andere geavanceerde modellen voor artificiële intelligentie (AI). In het gesprek met De Tijd bevestigt Van Gasse dat generatieve AI-toepassingen nu heel concreet worden bij veel klanten van het bedrijf. 

Microsoft versterkt positie in België met nieuwe datacenters en versleutelingsoplossing

Om zijn positie in België verder te versterken, is Microsoft bezig met de bouw van drie nieuwe datacenters rondom Brussel. Het gaat om een groot project van ruim een miljard euro. Daarnaast bracht de softwaregigant recent een ‘confidential computing’-oplossing uit. Met deze nieuwe technologie kunnen klanten hun gegevens zodanig versleutelen dat zelfs Microsoft er geen toegang toe heeft. De technologie wekt veel interesse vanuit de publieke en de financiële sector.

lees ook

Microsoft slaat zijn tenten op in België: een (virtuele) safari in het datacenter

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home