Bill Gates over techreuzen: ‘Een bedrijf in tweeën splitsen is geen oplossing’

DAVOS/SWITZERLAND, 24JAN13 - William H. Gates III, Co-Chair, Bill & Melinda Gates Foundation, USA talks during the session 'The Global Development Outlook' at the Annual Meeting 2013 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 24, 2013.

Bill Gates, oprichter en voormalig CEO van Microsoft, is geen voorstander van het laten uiteenvallen van grote technologiebedrijven als Amazon, Apple en Facebook. Hij is meer voorstander van regulering.

Gates denkt niet dat het opbreken van tech giants het concurrentiebeperkend gedrag zal oplossen. Na het uiteenvallen van een grote speler in twee nieuwe bedrijven, zouden deze potentieel blijven genieten van slecht gedrag, aldus Gates in een interview met Bloomberg. Hij ziet regulering dan ook meer als de sleutel naar een beter alternatief.

Antitrust-gevechten

“Ik weet niet wanneer de laatste keer was dat een bedrijf werd afgebroken. Het zet je aan het denken: ‘Is dat echt het beste als een bedrijf zich op een manier gedraagt, ​​waarvan je af wilt?’ Dan moet je eigenlijk gewoon zeggen, “Hé, luister, dat is verboden gedrag!” Een bedrijf in tweeën splitsen om vervolgens twee bedrijven te krijgen die verboden dingen doen, dat lijkt mij geen oplossing”, zegt Gates.

Gates is geen onbekende in antitrust-gevechten. Hij richtte Microsoft in 1975 op en geeft toe hier destijds naïef over te zijn geweest. Destijds had hij niet het besef dat als Microsoft succesvol zou worden, het bedrijf onder de loep zou worden genomen. Reden waarom het bedrijf in de jaren 90 dan ook te maken kreeg met de nodige antitrust-gevechten. Dat heeft Microsoft volgens Gates meer bedachtzaam gemaakt over dit soort activiteiten. 

Amazon, Apple, Facebook en Google

Momenteel zijn meerdere grote technologiebedrijven als Amazon, Apple, Facebook en Google verwikkeld in eigen antitrustonderzoeken. De Amerikaanse democratische presidentskandidaat Elizabeth Warren is juist voorstander van het laten uiteenvallen van techreuzen. Volgens haar hebben grote techbedrijven te veel macht. 

Maar als het aan Gates ligt, zou het aan de consument moeten zijn om voor veranderingen te pleiten. Regeringen zouden zich enkel moeten bezighouden met handhaven. “Ik vind echt dat de overheid serieus moet praten over wat die regels zouden moeten zijn. Je zou kunnen zeggen dat ik bevooroordeeld ben, maar ik zie ze als goed bedoelde, zeer innovatieve bedrijven. Het is aan de samenleving om ervoor te zorgen dat hun innovatie geen negatieve bijwerkingen heeft”, aldus Gates.

 

Lees ook: Chromium-splitsing dreigt als Google doorgaat met adblocker-blokkering

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home