Chromium-splitsing dreigt als Google doorgaat met adblocker-blokkering

Google

Google wil Chromium aanpassen op een manier die de werking van adblockers in de praktijk onmogelijk maakt. Andere browsers dreigen ermee de aanpassing te negeren en zo een afsplitsing van de opensource-code te starten.

Er dreigt een fork voor het Chromium-opensourceproject. Ontwikkelaars achter onder andere Opera, Brave en Vivaldi lieten weten aan ZDNet niet te zullen meestappen in Googles plannen om adblock-extensies te kortwieken. Google wil met Manifest V3 de zogenaamde webrequest-API dichttimmeren voor Chrome en bij uitbreiding het hele Chromium-opensourceproject. Dat is de API die adblockers gebruiken om advertenties vlot te filteren voor ze laden. Google claimt dat het de wijziging doorvoert omwille van efficiëntie-redenen, maar dat wordt breed gezien als een drogreden. Dat Google zijn brood haalt uit advertenties lijkt een relevantere oorzaak.

Macht van Google

Chromium is opensource-code waar naast Chrome zelf ook andere browsers op draaien. Denk aan Opera, Brave, Vivaldi en de toekomstige versie van Microsoft Edge. Het Chromium-raamwerk ontwikkelde zich tot de populairste browsercode van het moment maar Google heeft er erg veel macht over. Instanties zoals de Electronic Frontier Foundation maar ook ontwikkelaars vroegen Google al om de webrequest-API niet te blokkeren maar zij vonden vooralsnog geen gehoor.

Ondanks de controle die Google er over uitoefent blijft Chromium echter een opensource-project. Ontwikkelaars van andere browsers kunnen perfect beslissen om de code te nemen zoals ze nu is en er een andere weg mee uit te gaan dan Google. Dat lijkt exact het plan te zijn van de belangrijkste Chromium-gebaseerde browsers. Microsoft, dat aan een Chromium-versie van Edge werkt, sprak zich nog niet uit. Het plan zou zorgen voor een fork in Chrome wat op termijn kan leiden voor minder compatibiliteit op het vlak van bijvoorbeeld extensies.

Microsofts rol

Google heeft nu drie keuzes. Het kan zijn plannen opbergen, de fork laten gebeuren, of druk uitoefenen. Hoewel Chromium zelf opensource is, zijn verschillende essentiële componenten voor bijvoorbeeld videoplayback dat niet. Die komen van Google, dat mag beslissen aan wie het licenties geeft. ‘Do no evil’ staat al lang niet meer bovenaan het prioriteitenlijstje van Google maar met een steeds luider wordende vraag naar een antitrust-onderzoek, ook vanuit Amerikaanse hoek, is de kans groot dat Google het spel deze keer niet zo agressief zou spelen. Bovendien kan Google prat gaan op een enorm marktaandeel met Chrome.

Interessant in heel het verhaal wordt de positie van Microsoft. Als Chromium splitst kan Microsoft de kans grijpen om zich op te werpen als trekker van niet-Google-fork. Met Edge zou dat meteen marktaandeel en geloofwaardigheid aan de fork geven zodat ook ontwikkelaars aan boord blijven.

Gerelateerd: Google werkt aan Chrome-update die adblockers stuk maakt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home