Belgische kmo’s omarmen massaal digitale boekhouding sinds corona-pandemie

sage

De coronacrisis zet Belgische kmo’s ertoe aan om hun terughoudendheid opzij te zetten en digitale boekhoudsystemen te omarmen. Sage ziet een stijging van gebruikers van rond de twintig procent in de afgelopen weken.

Nu de Covid-19-pandemie thuiswerk de norm maakt, kijken veel kmo’s naar de digitalisering van hun boekhouding om operationeel te blijven. Dat blijkt uit cijfers van boekhoudspecialist Sage. “Eén van onze grote partners meldt een stijging van 19 procent in het aantal clouddossiers op twee weken tijd”, verduidelijk Alex Dossche, managing director bij Sage in België, aan Techzine. “Zelf zagen we het aantal unieke gebruikers van onze oplossing met 22 procent stijgen.”

Kentering

De cijfers illustreren hoe de crisis een kentering veroorzaakt bij de Belgische bedrijven. “Boekhoudkantoren proberen hun klanten al langer te overtuigen om voor een digitale oplossing te kiezen, maar dat ging aanvankelijk moeizaam”, weet Dossche. Sinds de crisis is de waarde van cloudgebaseerde oplossingen duidelijker dan ooit.

Dossche vermoedt dat de pandemie een gebeurtenis is die de maatschappij en de manier waarop we werken voorgoed zal veranderen. Dat vermoeden communiceerde de CEO van VMware eerder ook al. Het event illustreert de prijs van het niet hebben van een digitale oplossing. Nu mensen plots van thuis uit moeten werken, is een digitale boekhouding immers de enige manier om samen te werken, het overzicht te bewaren en contact te vermijden.

Extra mogelijkheden

Daar komt bij dat de digitalisering extra mogelijkheden met zich mee brengt. Een realtime digitaal platform maakt het eenvoudiger om in te schatten wat de impact van de huidige crisis op de cijfers zal zijn. Bedrijven die samenwerken met een extern boekhoudkantoor krijgen nu toegang tot een up to date-portaal, en werken niet meer met cijfers die enkele maanden of een kwartaal oud zijn.

De overstap naar een digitale boekhouding kan ook nog nu iedereen thuis zit. Zolang een boekhoudkantoor toegang heeft tot de on premises-data, is het een optie om alles naar de cloud te zetten. “Dat kan op 24u tijd gebeuren”, weet Dossche. “Bovendien zorgt een SaaS-oplossing ervoor dat organisaties eenvoudig de juiste gebruikers toegang kunnen geven tot de boekhouding.

“Mensen zullen ontdekken dat de digitale manier van werken de boekhouding efficiënter maakt, en zullen volgens mij ook na de crisis grotendeels digitaal blijven”, denkt Dossche nog.

Techzine praatte vorig jaar ook met Alex Dossche, toen over de SaaS-transformatie van Sage. Die zet lijkt nu zijn vruchten af te werpen. Lees er meer over in dit stuk: Hoe Sage als SaaS-bedrijf wil groeien in 2019

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home