AWS voorziet avant-première van Xeon Sapphire Rapids-instances voor officiële aankondiging

AWS laat klanten toe om aan de slag te gaan met instances gebouwd rond de vierde generatie van Intel Xeon Scalable-processors. Dat is opvallend, aangezien die nog steeds niet gelanceerd zijn.

Ook Amazon Web Services is het wachten op Intel intussen beu. Tijdens zijn re:Invent-conferentie in Las Vegas laat AWS weten dat nieuwe R7iz-instances voortaan via EC2 in preview beschikbaar zijn. Die instances zijn gebouwd rond niet nader genoemde Intel Xeon Scalable-processors van de vierde generatie: Sapphire Rapids.

Xeon in primeur

Die line-up van chips moest eigenlijk al maanden beschikbaar zijn, maar de productie en bijgevolg ook lancering ervan hebben vertraging opgelopen. Intel heeft Sapphire Rapids nog steeds niet officieel aangekondigd (op een niche-chip na), terwijl AMD al wel vrolijk concurrent Epyc 9000 introduceerde. De massaproductie van Xeon Sapphire Rapids zou uitgesteld zijn naar 2023, maar AWS heeft blijkbaar al wel enkele exemplaren op de kop getikt.

De R7iz-instances laten klanten toe om Sapphire Rapids voor de officiële lancering uit te proberen. De EC2-instances zijn geoptimaliseerd voor geheugen-intensieve workloads, mede dankzij de DDR5-ondersteuning. AWS geeft aan dat de processors geconfigureerd zijn met een turbokloksnelheid van 3,9 GHz. In de strafste configuratie kan je kiezen voor 128 vCPU’s et 1.024 GiB aan geheugen.

Vreemde verhouding met Intel en AMD

De hele situatie is erg vreemd. Normaal zien we eerst de triomfantelijke aankondiging van nieuwe chips, gevolgd door beschikbaarheid bij cloudproviders en hardwarefabrikanten in de weken en maanden die daarop volgen. Nu lijkt het erop dat Intel zich verbrandt heeft aan Sapphire Rapids, maar wel enkele beloftes moet nakomen en zo niet kan voorkomen dat AWS al nieuwe instances aankondigt.

Daar komt nog bij dat AWS al aangaf ook instances met de wel aangekondigde en beschikbare Epyc 9000-chips te zullen aanbieden, maar die zijn momenteel nog niet beschikbaar. Zo krijgt Intel bij AWS alsnog de primeur, zonder dat het daarvoor effectief chips heeft gelanceerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home