AWS laat je storingen in de cloud simuleren

storing cloud

Bereid je altijd voor op het ergste: AWS lanceert een nieuwe tool waarmee klanten kunnen simuleren wat er gebeurt als de cloud er volledig uitgaat.

Grote storingen bij cloudproviders zijn eerder zeldzaam, maar als ze voorvallen, zorgen ze voor paniek bij gebruikers. Problemen in datacenters kunnen webdiensten of, nog erger, kritieke applicaties lamleggen en iedere seconde downtime kost een bedrijf geld. AWS voegt daarom een nieuwe tool toe waarmee klanten provisoir kunnen uittesten wat een storing bij de cloudprovider voor hun dagelijkse gang van zaken zou betekenen.

Wanneer het noodlot toeslaat

De cloudprovider lanceerde eerder al Fault Injection Service om te simuleren wat er gebeurt als een bepaalde EC2-instantie niet meer werkt. Zo kunnen klanten de weerbaarheid van hun applicaties uittesten. Nu trekt AWS dit verder en kan je fictief een hele availability zone lamleggen. Omdat AWS klanten aanraadt data en applicaties over meerdere availability zones te spreiden, kan je ook storingen in de verbinding tussen availability zones laten simuleren. Dat moet klanten van voldoende scenario’s voorzien om een weerbaarheidsplan op te stellen en uit te testen.

Volgens AWS komt deze tool er op vraag van klanten zelf. De laatste grote storing met globale repercussies bij AWS dateert al van 2017 (in 2021 was er een storing in Noord-Amerika), maar het noodlot kan altijd nog eens toeslaan. Vraag dat maar aan Google Cloud, dat door waterschade in een datacenter in Parijs zijn clouddiensten wekenlang verstoord zag in Europa. Tijdens AWS re:Invent kon CEO Adam Selipsky het dan ook niet laten om steken uit te delen naar de concurrent.

lees ook

AWS legt tijdens re:Invent zijn troefkaarten op tafel

Benieuwd naar wat AWS nog allemaal aankondigde tijdens re:Invent? Lees ons uitgebreide verslag en bekijk alle nieuwsartikels op onze overzichtspagina.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home