Waterschade in datacenter Google: tientallen clouddiensten offline – update

regen

Een datacenter van Google Cloud in Parijs is onder water komen te staan. De clouddiensten zijn daardoor nog steeds ernstig verstoord.

Update 10/05: De cloudregio europe-west9-a blijft ook twee weken na het incident verstoord met geen indicatie wanneer de activiteiten volledig kunnen hersteld worden. Op een Frans forum dat een lek in een koelingssysteem vuur veroorzaakte in de batterijkamer van het datacenter en dat het vuur pas na enkele uren kon worden gedoofd door de brandweer. Dit is echter niet door Google bevestigd als officiële oorzaak van de brand en daaropvolgende waterschade.


Op de statuspagina lijst Google maar liefst negentig applicaties op die hinder ondervinden van de storing. De getroffen regio is europe-west9, al sluit Google hinder bij andere regio’s in Europa niet uit. Dinsdagavond rond 19u maakte de cloudprovider voor het eerst melding van de problemen, er wordt nog volop gewerkt om alle clouddiensten weer online te krijgen.

Inmiddels is bekend dat waterschade in een datacenter in Parijs aan de oorzaak van de grootschalige storing ligt. Dit veroorzaakte een multi-cluster storing waardoor Google genoodzaakt was de hardware uit te schakelen om grotere schade te voorkomen.

Water en vuur

Hoe het water is binnen geraakt, is nog onduidelijk. Het was een regenachtige dag in Parijs, maar je zou verwachten dat de datacenters van Google daar wel tegen voorzien zijn. The Register meldt dat er eerst een brandje zou hebben plaatsgevonden. Dat tijdens het blussen de hardware in contact is gekomen met water, klinkt op dit moment als de meest plausibele verklaring.

Google kan op dit moment niet beloven wanneer het alle diensten weer online zal krijgen. Klanten die op welke manier dan ook getroffen zijn door de storing, worden geadviseerd om de statuspagina op te volgen.

Er was deze week ook goed nieuw te melden voor Google Cloud. De cloudprovider heeft er zijn eerste winstgevende kwartaal opzitten. Maar het feest is van korte duur gebleken.

Dit artikel verscheen origineel op 27/04. Laatste update over de actuele situatie op 10/05.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home