AWS plant toch lokaal datacenter in België

aws

AWS gaat bestaande datacenterregio’s fors uitbreiden met zogenaamde Local Zones. Ook ons land krijgt een datacenter.

Op Re:Invent kondigt AWS 30 nieuwe Local Zones aan. Local Zones zijn lokale datacenters die deel uitmaken van een bredere datacenterregio. AWS bouwde eerder al Local Zones in de VS, maar gaat nu ook fors investeren in andere continenten. Ook België krijgt een Local Zone.

AWS-klanten in ons land draaien hun workloads typisch in de datacenters in Frankfurt, Dublin of Parijs. Jean-Pierre Le Goaller, Head of AWS Technology and Solutions Architecture in de Benelux, zei enkele dagen geleden nog aan ITdaily dat die latency voor de meeste klanten voldoende laag is, en er in de Benelux eigenlijk geen grote vraag is naar lokale infrastructuur. Toch beslist AWS nu voor de uitrol van Local Zones in zowel België als Nederland.

Deel van een regio

De lokale datacenters huisvesten een beperkt aanbod van onder andere compute en storage. Klanten die voor bepaalde diensten een latency van minder dan 10 ms eisen, kunnen bij een Local Zone terecht. Le Goaller geeft als voorbeeld een organisatie die applicaties in een hybride modus wil draaien, waarbij een deel van de toepassing on-premises draait en een aander deel in de cloud.

De zones bieden niet het volledige aanbod van een datacenterregio, maar zijn er een uitbreiding van. De beschikbare diensten zijn vergelijkbaar met wat je op AWS Outposts terugvindt. Denk aan RDS, EBS, EC2, ECS, EKS en S3. Onder welke regio’s de nieuwe zones zullen vallen, is onduidelijk. Geografisch gezien zijn Frankfurt en Parijs de logische opties.

Waar het AWS-datacenter in ons land precies komt of wanneer het operationeel zal zijn, is nog niet duidelijk. “De nieuwe datacenters zullen in 2022 en 2023 gerealiseerd worden”, zegt Le Goaller. “Maar wanneer de exemplaren in de Benelux precies klaar zijn, weten we nog niet.” AWS heeft al wel een datacenter in ons land met de aanwezigheid van een CloudFront Edge-locatie nabij Brussel. Google heeft al verschillende datacenters in ons land die wel deel uitmaken van een GCP-regio, en Microsoft gaat honderden miljoenen investeren in de uitbouw van een volwaardige Azure-regio met drie Availability Zones rond Brussel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home