AWS wil Microsoft Azure niet meteen achterna met lokale datacenterregio

datacenter

Er is volgens AWS weinig vraag bij klanten naar een lokale datacenterregio in België, naar analogie met de plannen van Microsoft Azure. De meerwaarde zou immers redelijk beperkt zijn.

De vraag naar een datacenterregio van AWS in België is niet groot bij de lokale klanten van ’s werelds grootste cloudprovider. Dat zegt Jean-Pierre Le Goaller, Head of AWS Technology and Solutions Architecture in de Benelux aan ITdaily in de marge van de jaarlijkse Re:Invent-conferentie van het bedrijf.

“We plaatsen regio’s nieuwe landen op basis van de vraag”, verduidelijkt Le Goaller. “België en Nederland zijn zeker opties, maar voorlopig is er bij de meeste klanten geen nood. De overgrote meerderheid kan workloads perfect in Frankfurt, Dublin of Parijs draaien.” Hij geeft wel aan dat er uitzonderingen zijn. “Enkele specifieke taken hebben wel voordeel bij een lokaal datacenter. Dat is vooral het geval voor workloads waarbij een latency van 20 ms tot 30 ms nog te veel is. In de praktijk stelt dat probleem zich momenteel nog niet.”

Google en Microsoft wel

Daarbij verschilt de visie van AWS sterk van die van Microsoft Azure en Google Cloud Platform. Google heeft al lang een sterke aanwezigheid in ons land, en plant om die uit te breiden met een zesde datacenter nabij Charleroi. Microsoft kondigde pas aan dat België een volwaardige Azure Region wordt met drie zogenaamde Availability Zones rond Brussel. De uitbouw van die zone is een miljardeninvestering die volgens Microsoft wel tegemoet komt aan de vraag van klanten.

lees ook

België krijgt eigen Microsoft Azure Region met drie nieuwe datacenters

Ook AWS evalueert constant waar het nieuwe datacenters zal bouwen. Le Goaller geeft nog aan dat concrete plannen voor de officiële aankondiging geheim blijven. AWS kan het geweer in de toekomst dus nog van schouder veranderen. Het verdient vermelding dat AWS veruit het grootste cloudmarktaandeel heeft wereldwijd, maar die verhouding in België anders ligt. Microsoft bedient met Azure veel meer klanten in ons land en lijkt die voorsprong te willen behouden. Amazon heeft wel een CloudFront Edge-locatie in België.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home