World Economic Forum zet schouders onder blockchain voor logistiek

supply chain

Het World Economic Forum (WEF) zet samen met verschillende stakeholders uit de logisitieke sector de schouders onder de verdere ontwikkeling en uitrol van blockchaintechnologie voor supply chains. 

“Omdat blockchaintechnologie zo nieuw is, hebben besluitvormers in de supply chain behoefte aan duidelijke richtlijnen, tools en frameworks om hen te helpen de voordelen te maximaliseren en de risico’s”, zegt Nadia Hewett, die het project vanwege het WEF overziet, in een reactie aan Enterprise Times.

Samen met honderd andere partijen, waaronder havens, containerbedrijven, blockchainstart-ups overheden en humanitaire organisaties, wil het WEF een toolkit bouwen voor de hele industrie. “We gaan de puzzel samenvoegen, zodat anderen niet helemaal opnieuw hoeven te beginnen”, legt Hewett uit.

Silo’s

Supply chains zijn vandaag erg gefragmenteerd. De verschillende betrokken partijen opereren grotendeels in silo’s naast elkaar. Blockchain heeft het potentieel om die silo’s neer te halen en te vervangen door standaardisatie en transparantie, maar wordt op dit moment nog als onvolwassen technologie beschouwd.

Het initiatief van het World Economic Forum moet die perceptie veranderen. Het doel is om door de hype te prikken en de technologie op een relevante, verantwoordelijke en gestandaardiseerde manier in te zetten.

Richtlijnen

Samen met alle partners wil het WEF richtlijnen opstellen rond het gebruik van blockchain op vlak van dataprivacy, security, interoperabiliteit, publieke versus private platformen, enzovoort. Een eerste whitepaper rond het afbreken van silo’s en onderzoeken van samenwerkingsmodellen, werd reeds gepubliceerd.

Tot de vele partners behoren onder meer containerbedrijf Maersk, de haven van Rotterdam, industriële technologiereus Hitachi en het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Het bij elkaar brengen van zo’n diverse groep partners, met elk hun eigen belangen, is geen eenvoudige opdracht. De voordelen van een industriebrede, gestroomlijnde blockchainaanpak zijn evenwel significant, meent Hewett.

“Omdat digitale technologieën zoals blockchain steeds meer vertrouwen van partners in de supply chain aanmoedigen, zullen ze ook effecten hebben op processen in de fysieke wereld. Als gevolg hiervan zou fragmentatie binnen en tussen industrieën kunnen afnemen, zou het optreden van fouten en uitzonderingen kunnen afnemen en zouden operatoren minder middelen nodig kunnen hebben om dezelfde taken uit te voeren.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home