Workstations gingen wel vlot over de toonbank in 2022

De pc-verkoop ging er vorig jaar op achteruit, maar workstations volgende die trend niet en zetten een recordjaar neer. Al bleef de markt niet tot op het einde van het jaar hoge toppen scheren.

Na vruchtbare coronajaren stortte de pc-markt in 2022 een beetje in. De verkoop van laptops, desktops en daarbij horende componenten kelderde door een combinatie van overschotten aangekocht tijdens de pandemie, en economische vertraging als gevolg van de energiecrisis en de Russische oorlog in Oekraïne. Heel de pc-markt? Nee, een klein segment bleef dapper weerstand bieden tegen de overheersende trend en maakt het leven van pc-boeren iets aangenamer.

Recordverkoop

Duidelijker gesteld: de workstation-markt bleef drie van de vier kwartalen van 2022 overeind volgens cijfers van IDC. 7,7 miljoen exemplaren gingen het afgelopen jaar over de toonbank. Dat is 2,1 procent meer dan een jaar eerder en meteen ook een record. Dell trok het grootste deel van het laken naar zich toe en zag als enige grote partij zijn marktaandeel groeien. HP was de op één na grootste verkoper, gevolgd door Lenovo op plaats drie.

Het feestje blijft niet duren. In Q4 van 2022 haalde de realiteit ook de workstationmarkt in. In het laatste kwartaal van vorig jaar daalde het aantal verscheepte workstations prompt met 22,2 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De vooruitzichten voor de nabije toekomst zijn niet erg rooskleurig voor de hele pc-markt, workstations incluis. Hoewel de toestellen relevant blijven en hybride werk nieuwe krachtige en flexibele laptopmodellen ondersteunt, zal de verkoop toch nog even op een lager pitje blijven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home