Omzetcijfers Western Digital ervaren gevolgen van verstoorde toeleveringsketen

Western Digital

Western Digital zet zijn boekjaar in met mooie omzetcijfers, aangezien het de verwachtingen van analisten weet te overtreffen. Toch zijn de cijfers minder dan vorig kwartaal en daarvoor duidt het bedrijf zelf de problemen in de toeleveringsketen aan als oorzaak.

Western Digital heeft de omzetcijfers van Q1 2022 gepubliceerd. Uit het financiële rapport blijkt dat het bedrijf in het eerste kwartaal een omzet van 5,1 miljard dollar haalde. Over de jaren heen stijgt de omzet met 29 procent.

Waar het bedrijf de verwachtingen van analisten wist te overtreffen, was bij de winst per aandeel voor non-GAAP. Er werd een winst van 2,24 dollar verwacht bij een omzet van 5,1 miljard dollar, terwijl een winst van 2,49 dollar per aandeel werd behaald.

Toenemende verkoop harde schijven

WD geeft in detail een inzicht over de omzetcijfers uit de cloud. De cloud is de belangrijkste markt geweest, met 2,2 miljard dollar omzet. De omzet op de cloudmarkt stijgt jaarlijks met een forse 72 procent. Volgens het bedrijf zijn de recordwinst van harde schijven en de groei in SSD-inkomsten bij zakelijke klanten, de oorzaken van deze groei.

Harde schijven werden in het tweede kwartaal van 2021 bijvoorbeeld massaal verkocht. De combinatie van een stijgende vraag van operators, meer exascale datacenters en de lancering van Chia-cryptomunten, lagen hiervan aan de basis.

Daarnaast kondigde WD ook nog de OptiNAND aan, wat het volgende kwartaal opnieuw mooie cijfers kan opleveren. Het bedrijf verklaart: “Tijdens het kwartaal heeft Western Digital OptiNAND aangekondigd, een revolutionaire technologie die gebruik maakt van flash in het HDD-besturingsvlak om de gebiedsdichtheid verder te vergroten met in de industrie bewezen PMR-technologie. Volgende maand zal het bedrijf beginnen met de volumeleveringen van zijn 20 terabyte CMR-harde schijven met behulp van OptiNAND-technologie.”

Klanten en consumenten

Verder worden de cijfers bij klanten en consumenten nog toegelicht. Bij klanten weet het bedrijf het grootste deel van de omzet te halen, met 1,85 miljard dollar. Bij consumenten zakt dit tot 973 miljoen dollar.

Beide cijfers blijven gemiddeld in een stijgende lijn over de jaren heen. Toch liggen de omzetcijfers bij klanten en consumenten lager dan in het vorige kwartaal. “Bij consumenten daalden de inkomsten van zowel de flash- als de harde schijf-businessunits op sequentiële basis als gevolg van onderbrekingen in de toeleveringsketen, naast een ongelijke geografische vraag als gevolg van COVID-lockdowns”, vertelt het bedrijf.

“Hoewel deze verstoringen slechts tijdelijk zijn, blijven de kansen voor Western Digital op de lange termijn onveranderd doordat de digitale transformatie van de wereld blijft versnellen. Wij zijn van mening dat de migratie naar de cloud en de vraag naar opslagoplossingen in de klant- en consumentenmarkten enorme kansen zullen blijven bieden”, vult David Goeckeler, CEO van Western Digital, aan.

lees ook

Western Digital wil geheugenfabrikant Kioxia kopen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home