Nieuwe cryptomunt Chia zorgt voor boost in HDD-verkoop

De succesvolle lancering van een nieuwe cryptomunt die opslag in de plaats van rekenkracht gebruikt bij het minen, heeft een grote impact op de verkoop van HDD’s in Europa.

De vraag naar harde schijven in Europa is sterk gestegen onder de impuls van de lancering van Chia. Chia is een cryptomunt zoals Bitcoin die gebaseerd is op een nieuw achterliggend systeem. Om een traditionele cryptomunt te ondersteunen is er erg veel rekenkracht nodig. Daardoor kopen zogenaamde miners massaal gpu’s op. Dat rekenwerk kost heel veel energie en zorgt voor tekorten op de gpu-markt.

De blockchain van Chia wordt niet ondersteund door rekenwerk maar door een slim algoritme dat opslag gebruikt. Daardoor is de munt zuiniger en blijft de impact op het milieu een stuk kleiner. Zoals we in april al voorspelde, willen veel enthousiastelingen een graantje meepikken van het eventuele succes van Chia. Daardoor lijken mensen al zeker in Europa massaal harde schijven op te kopen.

Piek in HDD-verkoop

Marktanalysebureau Context ziet een enorme stijging in de verkoop van alle robuuste HDD’s in Europa. in April zouden er 200.000 enterprise-drives van 10 TB of meer verkocht zijn: een groei van 240 procent vergeleken met een jaar eerder. Voor NAS-schijven en surveillance-drives geldt eenzelfde verhaal: de verkoop steeg respectievelijk met 167 procent en 116 procent tot 250.000 en 200.000 drives.

Er is buiten de opkomst van Chia geen verklaring voor de plotse stijging. De traditionele vraag naar opslag is de afgelopen maanden onvoldoende gestegen om de enorme piek te verklaren. Eerder stelde een Duitse website al vast dat Chia de prijs van SSD’s en HDD’s de hoogte in jaagde.

Tekortens

Chia is een uitvinding van Bram Cohen, die eerder al BitTorrent bedacht. De visie achter de munt is om de impact op het milieu te verkleinen. Als het systeem achter Chia een succes blijkt, kunnen ook andere munten de technologie omarmen. In de praktijk lijkt Chia in staat om een nieuw tekort te veroorzaken voor IT-hardware in een periode waarin het al moeilijk is om componenten aan een eerlijke prijs te bemachtigen. Hoe Chia verder zal evolueren en wat de impact wordt op lange termijn, blijft afwachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home