Western Digital stapelt verliezen op

Western Digital

De cijfers kleuren donkerrood in het laatste kwartaalrapport van Western Digital. Toch blijft de storagespecialist het rooskleurig inzien.

Western Digital heeft vannacht zijn kwartaalresultaten neergelegd voor het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2023. 2,67 miljard dollar bereikte de kassa van het bedrijf, een omzetdaling van vijf procent tegenover een jaar geleden. Het bedrijf maakte vooral ook 715 miljoen dollar nettoverlies. Over een jaar bekeken dikt dat verlies 1,71 miljard aan en ligt de totale jaaromzet 34 procent lager dan voor 2022.

Western Digital is dan ook actief in een markt die al enkele kwartalen op rij aan het kelderen is. De prijzen voor geheugenchips, harde schijven en flash storage liggen historisch laag, waardoor Western Digital veel minder inkomsten haalt uit zijn commerciële activiteiten. De drie belangrijkste afdelingen kleuren donkerrood. De verkoop van hardware aan cloudproviders zakte met 53 procent, ook de overige B2B-business ging met 37 procent achteruit. Tenslotte is er nog de rechtstreekse verkoop aan consumenten die met 19 procent daalde.

Dat heeft te maken met een overproductie tijdens de coronapandemie en een normalisering van de vraag nadien, waardoor de overtollige stock niet meer weggeraakt. Western Digital is daar lang niet alleen in: ook Samsung rapporteerde gisteren voor het tweede kwartaal op rij een forse winstdaling. Analisten voorspellen dat de markt stilaan wel weer naar een gezonde balans tussen vraag en aanbod zal evolueren.

Positivisme

Bij Western Digital panikeren ze voorlopig dan ook nog niet. Sterker nog, CEO David Goeckeler toont zich zelfs van zijn meest positieve kant. “Western Digital is doorgegaan met het succesvol optimaliseren van onze activiteiten en productroadmap, waardoor we klaar zijn voor een grotere winstgevendheid wanneer de vraag naar harde schijven en flash weer aantrek”, zegt hij in zijn verklaring. Goeckeler wijst er ook op dat de inkomsten uit B2B- en B2C-verkoop zelfs weer lichtjes zijn gestegen (zes en drie procent) in vergelijking met het vorige kwartaal.

Met dit kwartaalrapport trekt Western Digital een streep onder enkele woelige maanden. De storagespecialist kreeg te maken met een cyberaanval, waarbij ook klantgegevens zouden gestolen zijn. Daarnaast zaaide de fabrikant ook verwarring door foutmeldingen te tonen bij harder schijven. En alsof dat nog niet genoeg was, gingen de SSD’s van dochtermerk SanDisk stuk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home