Daling geheugenprijzen neemt af na verminderde productie

DRAM ram RDIMM

De prijs voor DRAM is niet langer in vrije val. Dat is het gevolg van maatregelen van geheugenfabrikanten. Wie geheugen wil kopen, hoeft dus niet te talmen.

Sinds eind vorig jaar zijn de prijzen voor DRAM gekelderd. Zoals analisten voorspelden en wij rapporteerden, lag de prijs eind maart lager dan ooit en sindsdien bleef geheugen maar goedkoper worden. Die trend lijkt nu stilaan gekeerd: TrendForce merkt dat de prijsdaling is geslonken tot ergens tussen de nul en de vijf procent.

Lagere productie

De stabilisatie van de geheugenprijs is het gevolg van maatregelen van geheugenfabrikanten zoals Samsung en Micron. Zij hebben hun productie teruggeschroefd om komaf te maken met het overaanbod, in een poging de marges opnieuw gezonder te maken. De prijstrend geldt voor zowat alle types geheugen, van DDR5 over DDR4 tot grafisch geheugen en mobiele DRAM.

TrendForce denkt niet dat de kentering in de daling impliceert dat de prijs zich ook meteen zal herstellen. Daarvoor is het vermoedelijk wachten tot 2024. Kloppen de voorspellingen, dan betaal je komend kwartaal wel minder dan ooit voor eender welk type geheugen. Wie wil investeren, mag overwegen om dat de komende maanden te doen en wacht beter niet tot volgend jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home